Zaak Greenpeace: ‘Innovatie enige uitweg uit impasse’
Greenpeace heeft een zaak tegen de Staat gewonnen, waarbij de rechter oordeelde dat er fors meer maatregelen moeten worden genomen om de stikstofuitstoot...
Lees verderVoor het toekomstperspectief van veehouders is het aanpassen van oude stalsystemen en het ontwikkelen van nieuwe stalsystemen nodig. Niet alleen in het kader van emissiebeperking en het terugdringen van uitstoot, maar ook vanuit duurzaam gebruik van materialen en grondstoffen. Hergebruik van materialen van het eigen bedrijf óf uit de omgeving kan bij verbouw of bouw van een veestal een milieuvriendelijke en financieel aantrekkelijke oplossing zijn.
Met hergebruik van materialen aan de slag gaan vraagt om nieuwe denkwijzen en het doorbreken van oude patronen. Vanuit de keten start de sloper met omdenken. Hij denkt na over mogelijkheden in hergebruik in plaats van over het afvoeren van afval. Aansluitend moet voor wat recyclebaar is een goede opslaglocatie gevonden worden, waar de materialen niet blootgesteld worden aan weer en wind. In tegenstelling tot de aanschaf van nieuwe materialen, is de opslag niet automatisch een zaak van de leverancier. Daarnaast moeten de materialen worden getoetst, zodat ze aan het Bouwbesluit voldoen en er vergunningen kunnen worden aangevraagd. Aan de ontwerper de uitdaging om de elementen uit verschillende gebouwen samen te voegen in een nieuw ontwerp. De aannemer moet rekening houden met een andere montagewijze. De agrariër moet flexibel zijn; hij is afhankelijk van de materialen die in de omgeving te vinden zijn. Dit kan invloed hebben op het uiterlijk van de stal, maar ook op het gebruik er van.
Punt van aandacht is dat de agrarisch ondernemer een vergoeding krijgt voor zijn oude stallen, terwijl de aannemer marge op de aanschaf van nieuwe materialen kwijtraakt door het hergebruik.
Wilt u meer informatie over circulair bouwen met VAB’s, neem dan contact op met Tom Ploeger, projectaccountmanager.
Binnen het project ‘Circulair bouwen met VAB’s; de nieuwe grondstof’ wordt een oogstkaart voor agrarische panden ontworpen. Met deze oogstkaart, een soort programma van eisen, kan in ‘te ontmantelen’ agrarische panden worden gekeken welke onderdelen bruikbaar zijn, of er afzetmogelijkheden voor zijn en wat de waarde van de onderdelen is. Om inzicht te krijgen in de bouwkundige en potentiële waarde van de materialen op de oogstkaart worden de materialen van 25 VAB-locaties geanalyseerd. De waarde wordt bepaald op basis van de vraag of de materialen in te zetten zijn bij woning- of utiliteitsbouw of bij de bouw van nieuwe opstallen.
DLV Advies werkt een nieuw bouwconcept uit in een bouwkundig ontwerp. Bij het ontwerpen van een gebouw bestaande uit tweedehands materialen, wordt alles door constructeurs getoetst en gekeurd, zodat het voldoet aan het Bouwbesluit en een vergunning kan worden aangevraagd.
Dit project is mogelijk door een bijdrage van de Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tom Ploeger, projectaccountmanager DLV Advies, t.ploeger@dlvadvies.nl, tel. 06 51 58 71 32.
Het project richt zich op het ontwikkelen van een nieuw stallenbouwconcept vanuit vrijkomende agrarische bebouwing (VAB). Binnen de projectgroep zijn de belangrijkste schakels aanwezig: een agrariër, een agrarisch adviseur met bouwkundige kennis, een bouwbedrijf (aannemer) en een sloopbedrijf. De realisatie van de stal verloopt gefaseerd: 1 opstellen van het programma van eisen, 2 inventarisatie van VAB’s, 3 bouwkundig toetsen van de materialen, 4 ontwerpen van de stal en een financiële berekening, 5 demonteren van de materialen en 6 het bouwen van de nieuwe stal.
In de omgeving van Losser is gezocht naar materialen die hergebruikt kunnen worden voor de bouw van een nieuwe, bruikbare en duurzame stal. Met de materialen van drie oude stallen kan een nieuwe stal naar wens van de veehouder worden gebouwd. De stal dient, naast de gebruikerseisen, te voldoen aan de wet- en regelgeving. Op het moment dat de benodigde vergunningen binnen zijn, start de bouw en inrichting van de nieuwe stal met de materialen uit de VAB’s.
Dit project is mogelijk door een bijdrage van de Provincie Overijssel.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tom Ploeger, projectaccountmanager DLV Advies of Tonny van Schaik, projectleider Bouw.
Greenpeace heeft een zaak tegen de Staat gewonnen, waarbij de rechter oordeelde dat er fors meer maatregelen moeten worden genomen om de stikstofuitstoot...
Lees verderDe Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verder