Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderHet ‘ouderwetse handwerk’ behoort in de fruitteelt grotendeels tot het verleden. Steeds meer onderdelen van het bedrijfsproces zijn gemechaniseerd. Wat hebben techniek en mechanisatie de sector al gebracht?
Anne van Rossum, projectleider Bouw bij DLV Advies: "Door de jaren heen heeft de fruitsector een enorme slag gemaakt in het terugbrengen van emissies. Dat heeft al mooie complimenten opgeleverd van de waterschappen. Daar mag heel de sector best trots op zijn.” Anne gaat al lang mee in het vak en was eerder ook adviseur mechanisatie. Hij zet 5 revoluties op een rij.
“Sorteren was vroeger handwerk. Dat was arbeidsintensief en je kon zomaar een foute plek op een vrucht over het hoofd zien. Daarvoor zijn machines ontwikkeld waarbij het product met behulp van camera’s van alle kanten wordt gecontroleerd, zelfs ín de vrucht. Ook het ledigen van de kisten heeft een kwaliteitsslag gemaakt. Door de kistenkantelaar te laten trillen, worden veel butsen op het fruit voorkomen. Inmiddels worden kisten geleegd in water en wordt de kantelaar nauwelijks meer gebruikt.”
“Als bescherming tegen insecten en schimmels worden fruitbomen van boven tot onder behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. In het verleden gaf dat nogal wat nevel en dus ook emissie. Eind jaren 80 kwamen de spuitmachines met een dwarsstroomblaasmond op de markt, waarmee de middelen horizontaal in de boom werden geblazen. Dat was een verbetering. Daarna is de tunnelspuit ontwikkeld, waarbij wordt gespoten met een zeil om de bomen heen. De nevel wordt aan de onderkant opgevangen en gaat terug de pomp in; goed voor zo’n 35 tot 50% middelbesparing. Inmiddels is er een zelfrijdende drierijige tunnelspuit. Voor mij is dat een droom die is uitgekomen.”
“Zo’n 90% van de arbeid wordt tegenwoordig ingevuld door arbeidsmigranten, maar die zijn soms lastig te vinden. Daarbij zijn de personeelskosten flink gestegen. De intrede van de plukrobot, waar wereldwijd inmiddels zo’n 10 fabrikanten mee werken, is hiervoor een uitkomst. Wel is de betaalbaarheid een issue. Doordat de plukperiode maar heel kort is, verhoudt de opbrengst zich nog niet tot de aanschafkosten. Arbeid is echt een knelpunt. Dé oplossing op dit terrein zal een revolutie ontketenen.”
“Voor het langdurig bewaren van fruit deed in de jaren 70 de gasdichte koelcel zijn intrede. Dit in combinatie met een laag zuurstofgehalte maakt dat het fruit als het ware in coma gaat en zo vers blijft, dat het lijkt alsof het net geplukt is. Nu kun je het bewaarresultaat nog beter maken door het gebouw om de cellen te isoleren. Door boven de koelcel te koelen, hoeft de verdamper in de cel veel minder te draaien. Dat geeft minder uitdroging en een veel betere productkwaliteit. Door de toepassing van andere, niet-synthetische koudemiddelen zoals ammoniak, geeft het koelen bovendien geen risico meer op aantasting van de ozonlaag.”
“Je gewas laten beschadigen door hagel is geen optie, maar verzekeren tegen hagelschade is kostbaar. Daarom zie je nu in Nederland steeds meer hagelnetten. Voor de omgeving heeft dit wel impact; omwonenden vinden het vaak niet mooi. Toch geeft het, vanaf half april tot het einde van het groeiseizoen, wel een goede bescherming.”
Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Vakblad Fruitteelt
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.