Aandacht mestkelders bij hogere grondwaterstanden

Publicatiedatum: 25 februari 2016

Na een droog voorjaar in 2015 is de huidige winter tot nu toe juist  buitengewoon nat. Dit leidt in grote delen van Nederland tot een verzadigde bodem en hoge grondwaterstanden. De klimaatverandering en de wijziging in de grondwaterstand vragen om extra aandacht bij de bouw van nieuwe mestkelders. 

Kelders in bouwfase beschermen

In veel poldergebieden komen hoge grondwaterstanden vaak voor. Gebieden met een zandbodem zijn gewoonlijk hoog en droog en daardoor vaak niet voorbereid op hoge grondwaterstanden. Veel bedrijven worden dan ineens geconfronteerd met grondwateroverlast. “Bedrijven moeten nadenken over noodzakelijke aanpassingen aan bebouwing van bijvoorbeeld mestkelders om voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering en wijzigingen in de grondwaterstand”, aldus Tonny van Schaik, adviseur bouw rundvee. “Kelders in de bouwfase moeten beschermd worden tegen een te hoge grondwaterstand. Vaak wordt er water in de kelder gepompt, maar bij de oplevering dient de kelder leeg te zijn. De geroerde grond naast de stal kan volledig verzadigd zijn en zorgen voor een tijdelijke “kunstmatig” hoge grondwaterstand. Dit is het meest kritische moment. Zorg ervoor dat de actuele grondwaterstand bekend is en de constructeur kan dan bepalen of de kelder leeg mag worden gepompt.”

Controleer keldervulling en grondwaterpeil

Bij reeds bestaande kelders moet er kritisch gekeken worden naar de keldervulling en het grondwaterpeil. Nu er weer volop uitgereden mag worden is het de vraag of de kelder wel volledig mag worden leeggepompt. Van Schaik: “Houd ook hier de grondwaterstand goed in de gaten door bijvoorbeeld een peilbuis naast de stal te maken. De krachten van grondwater zijn enorm en dit kan veel schade aanrichten. Neem bij twijfel geen risico en raadpleeg een deskundige!” 

Heeft u vragen of de hoge grondwaterstand op uw bedrijf een probleem kan opleveren? Neem dan contact op met Tonny van Schaik of Mark de Jong, adviseurs bouw rundvee. 


 

Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...

Lees verder

Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks

In het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden