Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...
Lees verder‘Woonboerderij in trek bij Randstedelingen’, ‘Krapte leidt tot recordprijzen landelijke woningen’, ‘Grondprijzen stijgen door’, ‘Impact stikstof op ruimtelijke ontwikkelingen’. Het is maar een kleine greep uit de koppen die de afgelopen periode het nieuws bereikten. De agrarische vastgoedsector heeft de laatste tijd nogal wat voor zijn kiezen gehad. Hoogste tijd om met een adviseur in deze sector te praten. We gaan in gesprek met Thijs Selten, adviseur Vastgoed en agrarisch taxateur bij DLV Advies en aangesloten bij de brancheorganisatie VBO.
In Escharen, gelegen aan de westelijke hoge rug van het Land van Cuijk, runden zijn ouders een zeugenbedrijf. Momenteel is hij woonachtig in Mill. Met familieleden in de veehouderij, glastuinbouw en akkerbouw, kun je wel zeggen dat het boeren hem met de paplepel ingegoten is. “Ik spreek inderdaad de taal van de boeren”, leidt Thijs het gesprek in, waar hij dieper ingaat op zijn interesse in agrarisch en landelijk vastgoed en zijn ambitie om het beste resultaat voor zijn klanten te behalen.
Afgestudeerd voor Facility Management aan de Hoge School Arnhem en Nijmegen begon Thijs drie jaar geleden als assistent agrarisch makelaar. “De vastgoedkant bij deze opleiding sprak mij al direct aan. Na mijn afstuderen heb ik dan ook de opleiding basistheorie Makelaardij gevolgd met aansluitend de studie Taxateur met specialisatie Landelijk Vastgoed. Als vastgoedadviseur zal ik mij voornamelijk richten op mijn eigen regio ‘het Land van Cuijk’ waarin ik de agrarische sector en belangstellenden, zoals stedelijke bewoners die op zoek zijn naar een woning in het buitengebied, wil helpen.
Onlangs heeft er een fusie plaatsgevonden tussen de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Sint Hubert, Grave en jouw geboortedorp en woonplaats Mill. Samen vormen ze sinds januari 2022 de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Wat maakt dit gebied zo bijzonder om te wonen? Thijs: “Het Land van Cuijk is een economisch sterke regio met veel bedrijven en een goede werkgelegenheid. Door de verbinding met de A73 en de A77 is de aansluiting met zowel het zuiden als het westen uitstekend. De woningbouw is hier erg in opkomst en met name Randstedelingen trekken hier naar toe om te wonen. Als agrarisch adviseur Vastgoed kun je in deze omgeving alle kanten op. Enerzijds tref je hier een groei in bebouwing en recreatie, anderzijds zie je hier een afname in de agrarische sector. Nog steeds vormt dit gebied een stevige en stabiele agrarische basis, toch zie je dat steeds meer boeren, vrijwillig of noodgedwongen, stoppen. Juist de stikstofproblematiek draagt bij dat agrarische ondernemers in deze omgeving op slot komen te zitten. Er is hier nu eenmaal weinig Natura 2000, waardoor de kansen op deelname aan stoppersregelingen kleiner zijn dan in andere regio’s. Een vergunning krijgen voor uitbreiding is momenteel ook lastig. Dit maakt de afwikkeling, maar ook de voortgang erg lastig. Hierin zie je dat ons advies bij hen een grote rol speelt bij het maken van de juiste keuzes.”
“De opties die er zijn bespreken we met de klant. Dat blijven lastige gesprekken waarin er een hoop emotie los komt”, vervolgt Thijs. “Iedereen wil toch het liefst doorboeren. We hebben het hier vrijwel altijd over familiebedrijven waar vaak generaties lang met hart en ziel is gewerkt. Hierin wil ik graag de klant ondersteunen van A tot Z. Bestemmingsplannen, de continu veranderende regelgeving en met name de toekomstvisie van onze klant, zijn onderwerpen die we bespreken. Wanneer we scherp hebben hoe onze klant zijn toekomst over pakweg 5 jaar voor zich ziet, komen we met een Plan van Aanpak.
“Dat is toch het werken en het samenbrengen van totaal verschillende doelgroepen. De agrarisch ondernemer, die wil continueren waarbij herwaardering/taxatie essentieel is voor een gezonde bedrijfsvoering. De stedelijke bewoners die op zoek zijn naar ruimte en daarmee een woning zoeken in het buitengebied of de stoppende ondernemer die zijn object te koop aanbiedt en waarbij het vrijgekomen land wordt ingezet voor recreatie of bewoning.”
Naast de agrarische doelgroep, wil je ook graag stedelijke bewoners ondersteunen in hun zoektocht naar een droomlocatie/woonboerderij om te wonen. Geef je hiermee aan dat deze doelgroep beter een agrarisch makelaar in de arm kan nemen? “Absoluut”, zegt Thijs stellig. “Ze kopen de plek vaak puur op locatie en met alle mogelijkheden in gedachte, maar zien niet de haken en ogen die vaak op de agrarische locatie zijn. Een agrarisch makelaar heeft, door eerdere ervaringen en kennis van het platteland, deze haken en ogen beter in beeld. Daarnaast zijn de potentiële kopers zich vaak niet bewust van het langdurige traject die zij moeten bewandelen wanneer een bestemmingsplan aangepast moet worden van agrarisch naar bewoning.”
Zijn overheden flexibeler geworden door de overspannen woningmarkt en de mogelijkheden die er zijn met de vrijkomende gronden van stoppende boeren? “Ik ervaar bij de gemeente altijd wel een bereidheid om mee te denken en te werken. Desondanks blijft het een langdurig traject voor zowel de verkopers als de aankopers. Als (potentiële) eigenaren vragen wat ze het beste kunnen doen, dan vind ik het onze taak om een realistisch beeld te schetsen waarin sommige factoren onzeker kunnen zijn. In de onderhandeling is het daarom noodzakelijk om zaken goed met elkaar af te stemmen en te verduidelijken, knelpunten te benoemen, alvorens een traject in te gaan. Ondanks dat er, bij een wijziging van een bestemmingsplan geen 100% garantie tot slagen is, blijft wonen in het buitengebied en daarmee de aankoop van een agrarisch object populair.
“Mijn grootste uitdaging zit hem met name in de steeds veranderende wet- en regelgeving. De omgevingswet die veranderd gaat worden. Kortom: wat gaat de toekomst brengen en hoe speelt de overheid hierop in? Mijn doel is om daar alle kennis over te vinden en deze te delen met mijn klanten.
Je ziet nu al een verandering bij de klanten. Bij de ‘stoppende ondernemer zonder opvolging’ merk je dat ze een ervaren adviseur aan de keukentafel verwachten. Ze zien mij als vastgoedbroekie en dat is soms even schakelen. Ik kan hen overtuigen door mijn frisse blik en actuele kennis. Was vroeger een taxatie klaar met één pagina. Inmiddels dien je hiervoor een heel boekwerk aan te leveren. De samenwerking met jongere agrarische ondernemers verloopt weer totaal anders. Hierin spar je meer samen over een gezonde toekomstvisie in ondernemen. Als VBO-makelaar/taxateur ben je verplicht om jaarlijks een toetsing af te leggen zodat je op de hoogte blijft van de huidige ontwikkelingen. Dit is ook wat mij zo aantrok bij DLV Advies. De agrarische sector verandert voortdurend. Expertise vanuit verschillende speerpunten, zoals ruimtelijke ordening en financieel management, zijn nodig voor een goede afwikkeling en/of onderhandeling in agrarisch vastgoed. En die expertise heeft DLV Advies in huis. Een uitstekende plek dus om mij door te ontwikkelen en er voor te zorgen dat ik over een jaar of 5 dé vastgoed adviseur van Land van Cuijk ben. Niet alleen in landelijk vastgoed maar ook grootzakelijk vastgoed”, aldus Thijs.
Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...
Lees verderAgrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.