Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel

Publicatiedatum: 30 september 2024

Nathalie Wichers runt samen met haar opa en oma een melkveebedrijf in Lemelerveld. Momenteel is Nathalie bezig om het bedrijf van haar opa en oma over te nemen. Ze is verantwoordelijk voor veel van de dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de toekomst van het bedrijf. Dat laatste brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zeker nu ze bezig is met het overnametraject.

Nathalie’s carrière begon in de paardenhouderij. "Ik wilde blanco beginnen", vertelt ze. "Ik koos voor een opleiding in de paardenhouderij, omdat ik daarmee een eigen, onafhankelijk pad wilde volgen." Toen ze klaar was met haar opleiding, vond ze ook een baan in de paardenhouderij. Hier heeft ze een aantal jaren gewerkt, maar het lot bracht haar terug naar de boerderij toen haar opa een ernstig ongeluk kreeg en tijdelijk niet in staat was het melkveebedrijf te runnen. Nathalie aarzelde niet en nam alle taken en de zorg van het melkveebedrijf op zich. En dat was een geluk, bij een ongeluk!

Op stap met opa

"Ik vond verrassend veel rust in het werk op de boerderij", vertelt Nathalie. "Elke dag zorgde ik voor de koeien en ontdekte ik hoe fijn ik het eigenlijk vond." Dit keerpunt zorgde ervoor dat ze steeds meer taken en verantwoordelijkheden op zich nam, zelfs toen haar opa hersteld was. Haar opa zag haar groeiende interesse en nam haar mee naar workshops, studiegroepen en boerenbijeenkomsten. "Ik ging met hem mee naar allerlei bijeenkomsten en leerde steeds meer over het vak. Ik raakte steeds meer betrokken en begon me te verdiepen in de boerderij. Ik ontdekte hoe veelzijdig het werk is en dat dit écht mijn plek is."

Opgegroeid op de boerderij

Hoewel Nathalie haar loopbaan in de paardenwereld begon, zat de liefde voor de boerderij er al sinds haar jeugd in. "Als klein meisje kroop ik door de boxen terwijl mijn moeder aan het melken was", zegt ze lachend. "De boerderij voelde altijd als thuis." Haar ouders hebben er nooit voor gekozen om het bedrijf over te nemen. Hoewel het melkveebedrijf in de eerste instantie niet zou worden overgenomen, heeft haar opa het bedrijf altijd voortgezet. Het duurde even voordat Nathalie haar passie voor de boerderij volledig erkende, maar toen het zover was, omarmde ze het boerenleven met volle overtuiging. Nu runt ze samen met haar opa en oma het melkveebedrijf, dat ongeveer 90 koeien telt. Ze is verantwoordelijk voor veel van de dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de toekomst van het bedrijf. Dat laatste brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zeker nu ze bezig is met het overnametraject.

Het overnametraject

De boerderij overnemen van je grootouders is een emotioneel en financieel complex proces. "In de meeste gevallen gaat het bedrijf over van vader op zoon of dochter. In ons geval sloeg het een generatie over, dat maakt het nog complexer." Hierbij krijgen ze ondersteuning van DLV Advies, iets wat volgens haar een grote steun in de rug is. "Ze bieden ons een frisse blik en geven duidelijke adviezen die mijn opa en mij veel rust geven in een periode van onzekerheid", vertelt ze. "Zij zorgen ervoor dat ik ook mijn stem laat horen in de gesprekken en stellen niet alleen mijn opa, maar ook mij specifieke vragen. Dat voelt heel goed, want het bedrijf wordt straks van mij." Het overnametraject wordt begeleid door de accountant en door DLV Advies. Nathalie krijgt hulp bij het opstellen van een bedrijfsplan en het nadenken over de financiële toekomst. "Ik vind dat deze twee partijen elkaar goed aanvullen", vertelt Nathalie. "Hoewel de accountant zakelijker is, had ik bij DLV Advies het gevoel alsof ik met een collega aan tafel zit. Niek Groot Wassink, adviseur Financieel Management, komt vanuit DLV Advies en heeft zelf ook een melkveebedrijf. Niek weet dus precies hoe het gaat in de praktijk", vult Nathalie aan. "Niek laat ons nadenken over dingen waar we zelf niet snel aan zouden denken, zoals verduurzaming en hoe we het bedrijf op lange termijn gezond kunnen houden. Hij denkt met ons mee en brengt rust in een onzekere periode, en dat was echt fijn."

Een blik op de toekomst

Nathalie is vastberaden om het bedrijf op haar eigen manier voort te zetten. Ze wil niet per se uitbreiden in het aantal koeien. "Het draait erom dat de koeien gezond zijn en dat we op een goede manier kunnen blijven boeren, zonder dat het te intensief wordt", legt ze uit. "We hebben nu 90 koeien, en dat is een mooi aantal. Ik zie mezelf niet groeien naar meer, maar ik wil wel dat het bedrijf zich blijft ontwikkelen."

Naast de melkveehouderij heeft Nathalie nog andere dromen. "Het lijkt me geweldig om een tweede tak aan het bedrijf toe te voegen, zoals een melktap of een klein winkeltje met lokale producten", zegt ze enthousiast. Ook overweegt ze de mogelijkheden om meer te doen met de paardenstallen die ze heeft. "Misschien pensionstalling, of het betrekken van campinggasten bij de boerderij door rondleidingen te geven. Ik wil mensen laten zien hoe het boerenleven écht is."

Het mooie aan boerin zijn

Wat Nathalie vooral waardeert aan het boerenleven, is de vrijheid en het werken in de natuur. "Er is niets mooier dan de vroege ochtend wanneer de zon opkomt en de koeien rustig in de wei staan te grazen", vertelt ze met een glimlach. "Dat geeft me zo’n gevoel van rust en voldoening. Je hebt de vrijheid om je eigen dag in te delen, en je bent altijd buiten in de frisse lucht. Dat is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid." Met het machinewerk heeft Nathalie wat minder mee, de band met haar dieren is voor Nathalie een van de belangrijkste redenen waarom ze zoveel van haar werk houdt. "Het verzorgen van de koeien, ervoor zorgen dat ze gezond zijn en gelukkig, dat geeft me echt voldoening. Ik vind het prachtig om te zien hoe ze zich ontwikkelen."

Goed boeren

Ten slotte vroegen wij aan Nathalie wat ‘goed boeren’ voor haar betekent. Daar had ze een duidelijk antwoord op: "Financieel gezien betekent goed boeren dat je onderaan de streep wat overhoudt, maar voor mij is het meer dan dat. Ik wil dat de melkfabriek tevreden is en dat er geen opmerkingen zijn. En voor mij betekent goed boeren ook dat je veestapel oud wordt. Als je koeien oud worden, weet je dat je goed bezig bent. Dat is voor mij een teken van goed boeren."

Subsidie voor Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn in meerdere provincies

Vanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit verschillende provincies subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit,...

Lees verder

BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren

De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden