Bewaarkennis delen over de grens

Publicatiedatum: 04 april 2017

DLV Advies is een kennisorganisatie. Zo is er binnen DLV Advies ook veel kennis over bewaartechnieken binnen de akkerbouwsector.  De kennis die aanwezig is, wordt gedeeld met de klant. De specialisten gaan in gesprek met zowel de individuele ondernemers als met de aardappelverwerkende industrie over vraagstukken rondom bouwen en bewaring. Barry Akkerman, Projectleider Bouw Open Teelten, deelde zijn kennis ook met een grote aardappelverwerker in Israël. Hij vertelt over zijn ervaring en de adviezen.

Barry Akkerman: “In Israël ben ik op bezoek geweest bij een grote patatverwerker. In deze fabriek snijden ze onder andere patat voor Mc Donalds, maken ze aardappelschijfjes, aardappelkroketjes, rösti en ook een range aan soja producten. Via aanbevelingen uit ons Nederlandse netwerk is het bedrijf bij DLV Advies uitgekomen. 

Drukplekken

Het bedrijf in Israël ondervindt veel problemen met het goed bewaren van de aardappels. Hierin zijn met name drukplekken een groot probleem. Door de drukplekken worden soms grote delen uit de cellen met aardappels ongeschikt voor gebruik als patat. De vraag was hiervoor een oplossing te vinden. Tijdens mijn bezoekdagen heb ik uitgebreid rondgekeken op de fabriek en met het procesteam gesproken. Heb ik allerlei metingen gedaan in de aardappelcellen en deze data vergeleken met hun gegevens en onze kennisdata. De resultaten zijn met het procesteam besproken. Voor het eindgesprek was ook de directeur aangeschoven, bij het aanhoren van welke kennis en ervaring DLV Advies heeft, veranderde hij direct de vraag van niet alleen een advies dat gericht was op het probleem met de drukplekken, maar hij wilde een eerlijke visie en advies in het geheel aangaande de bewaargebouwen en bewaarmethoden.”

Bewaaromstandigheden

In Nederland werkte Barry het advies uit. Hierin is ook rekening gehouden met de verschillen van bewaren in de verschillende landen. De bewaaromstandigheden in Israël zijn anders dan in Nederland. Er is een andere temperatuur met daarbij ook warme nachten. Omdat deze fabriek ook zijn eigen product teelt, zijn de bewaarperiodes voor sommige partijen extreem lang, soms zelfs bijna jaar rond. Bij veel uitval of tegenvallende oogst wordt er product aangekocht in landen als Frankrijk en Nederland.

Koude of koele buitenlucht is een veel voorkomend probleem  in warmere landen. Doordat het zo warm is, is het lastig om op de juiste momenten koele buitenlucht te krijgen. Extra aandacht voor luchtverversing was nodig. Hiervoor zijn protocollen te maken waarmee je de kwaliteit van het bewaren verbetert.

Concrete adviezen

Iedere bewaarschuur is anders. Voor het bedrijf in Israël kwam naar voren dat de blauwe drukplekken voorkomen kunnen worden door o.a. de storthoogte te verlagen. Dit heeft wel gevolgen voor de opslagcapaciteit; er is extra ruimte nodig om de producten op te slaan bij andere partijen of om zelf bij te bouwen.

Om de bewaarcondities naar optimaal niveau te krijgen zijn er diverse protocollen geschreven aangaande koeling, CO2 niveau en ventilatieacties. In het adviesrapport is er een onderscheid gemaakt in concrete direct uit te voeren acties en aanpassingen/investeringen voor de toekomst. 

Eén daarvan was het vervangen van hun huidige bovengrondse kanalen. Vervangen was niet direct nodig maar kan voor de toekomst wel een duidelijk verschil maken in de bewaarkwaliteit. Het bedrijf heeft aan Barry laten weten dat zij voornemens zijn om te gaan investeren in de luchtkanalen. 

Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...

Lees verder

Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks

In het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden