Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderEen goed ontwerp begint niet bij het vaststellen van de lengte, breedte en hoogtematen van een gebouw. Het start van binnenuit, bij de functie van het gebouw. Dat stelt Jan-Willem van der Klugt, projectleider bouw bij DLV Advies.
Een uitgekiend ontwerp begint bij een optimale logistiek. Door de schaalvergroting in de landbouw worden erven veel groter. Dit veroorzaakt grotere afstanden in intern transport. Daarom begint hij met een plattegrond. “Daarop geef je precies aan welke functies waar zitten en welke bewegingen er plaatsvinden. Dit kan transport zijn met een heftruck, maar ook looplijnen van personeel. Dit doe je voor elk product. Zo krijg je veel lijnen op het papier, een soort ‘spaghetti-diagram’. Hierin wordt snel duidelijk waar de aandachtspunten liggen. Waar een lijn zichzelf kruist kan er efficiënter gewerkt worden. Waar lijnen elkaar kruisen komen heftrucks elkaar tegen in het gebouw. Dat levert ook vaak oponthoud en soms ook onveilige situaties op. Een aanpak die goed werkt is in één lijn rondwerken in het gebouw vanaf het punt waar de producten binnenkomen tot het punt waar de producten het gebouw uitgaan”.
Deze aanpak werkt voor nieuwe ontwerpen maar het biedt ook zeker meerwaarde in bestaande gebouwen. “In alle gebouwen kan wel iets geoptimaliseerd worden.” Als voorbeeld noemt Jan-Willem een bedrijf waar bloemen met de hand van de ene band naar de andere band gebracht werden: “Na het uittekenen bleek dat de medewerker hierdoor dagelijks zes kilometer met bloemen op zijn schouder liep. Het optimaliseren van deze werkwijze leverde veel tijd winst op, naast uiteraard betere werkomstandigheden.”
Naast de interne loop- en rijroutes moet ook gekeken worden naar de loop- en rijroutes van en naar de andere gebouwen op het erf. Jan-Willem: “Gemiddeld bouwen mijn klanten eens in de 15 jaar. Bij het bepalen waar het gebouw moet komen is mijn eerst vraag dan ook altijd waar het volgende gebouw gaat komen. Dat lijkt vaak nog ver weg, maar door vooruit te denken blijft de erfindeling passend.”
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.