Complex urgentiegebied opgelost

Publicatiedatum: 18 februari 2016

Door het in 2014 aanwijzen van urgentiegebieden wilde de provincie Noord-Brabant plekken met een hoge geur- of fijnstofbelasting aanpakken door in dialoog te gaan met partijen. Een goede aanpak, zo vindt gedeputeerde Anne-Marie Spielings (agrarische ontwikkeling). Dit blijkt uit het begin januari gesloten convenant in Ulicoten.

 

Ulicoten fungeert als rolmodel

Gedeputeerde Staten van Brabant ziet het convenant van Ulicoten als voorbeeld hoe boeren, burgers en overheid problematische situaties tussen veehouderijen en omwonenden kunnen oplossen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings ziet het als een bewijs dat de ingezette aanpak van urgentieteams de goede is. Tien jaar onenigheid tussen drie intensieve veehouderijen en omwonenden is voorafgegaan aan het convenant. Na jarenlange juridische procedures is de strijdbijl in 2016 definitief begraven. 
Dat het in Ulicoten zo uit de hand kon lopen, heeft volgens Erica Bijl- die als adviseur van DLV Advies
partijen bijna twee jaar heeft begeleid – alles te maken met een gebrek aan communicatie. Bijl: “Het is de bewoners van het gebied overkomen: ineens werd hun woonwerkomgeving een LOG en zouden er drie grote intensieve veehouderijen komen. Zonder enig overleg, als een voldongen feit. Had je iedereen uit het gebied een brief gestuurd met daarin het plan om het aan te wijzen als LOG-gebied dan was er ook wel weerstand gekomen, maar had je wel in gesprek gekund. Nu is die fase helemaal overgeslagen en was het gelijk strijd. Een van de omwonenden, Sonja Borsboom, begon door deze
'overval' het burgerinitiatief Megastallen Nee. Daar is ze ook in geslaagd, het beleid is omgegooid. Zij heeft bewustwording gebracht."

Begeleiding nodig voor oplossing

Onder begeleiding van Erica Bijl kwamen partijen langzaam weer met elkaar in gesprek en ontstond toch de bereidheid om er samen uit te komen. Zeker 200 individuele en gezamenlijke gesprekken waren ervoor nodig om een oplossing te vinden waar iedereen achter stond. Van de drie geplande intensieve veehouderijen in het gebied vestigde zich uiteindelijk maar één bedrijf op die locatie. Een tweede bedrijf was bereid het bedrijf voort te zetten op een vrijgekomen bestaande locatie in de aangrenzende gemeente Alphen-Chaam. Het derde bedrijf heeft besloten te stoppen met de plannen in het LOG. De oplossing voor Ulicoten heeft uiteindelijk 1,3 miljoen euro gekost.

Lees het complete bericht zoals geplaatst in de Boerderij. 

Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...

Lees verder

Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks

In het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden