Doorboeren op een andere locatie
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verderWe zijn een jaar verder waarin het virus overal behoorlijk heeft ingeslagen en ook de melkveehouderij flink heeft geraakt. Krachtvoerkosten stegen en de marges op de bedrijven stonden onder druk. Is er nog voldoende buffer en hoe ontwikkelt de melkprijs zich?
Hebben we nog grip op de situatie en is er voldoende financiële daadkracht nu het einde van de coronacrisis in zicht is? Antwoord vinden op deze vragen, vraagt om een gedegen liquiditeitsplanning en een advies dat past bij de bedrijfssituatie.
“De ontwikkelingen zien er hoopgevend uit”, zegt Ids van der Ploeg, Adviseur Financieel Management bij DLV Advies. “De prijzen op de zuivelmarkt(en) zijn sinds begin dit jaar stijgende en ook op de termijnmarkt zien we dat de zuivelnoteringen voor de komende maanden op een hoger niveau liggen dan in 2020. Dat zal, met een vertragend effect, ook invloed hebben op de melkprijs die melkveehouders ontvangen. De vooruitzichten voor de tweede helft van dit kalenderjaar lijken dan ook gunstiger als het gaat om de ontwikkeling van de melkprijs. Daartegenover staat dat de grondprijzen voor voer nog steeds stabiel hoog zijn. Op de iets langere termijn zijn de grondstoffen, op de termijnmarkt, wel licht dalend maar blijven op een hoog niveau”, aldus Ids.
“Door de coronacrisis heeft een gros van de melkveehouders niet veel buffer meer over. Het maken van een liquiditeitsprognose geeft daarom rust en stabiliteit”, geeft de adviseur aan. “Wanneer de verwachte inkomsten en uitgaven voor de komende periode inzichtelijk zijn, komen melkveehouders minder snel voor verrassingen te staan en houden hierdoor grip op de zaak.”
Vic Boeren, Teammanager bij DLV Advies beaamt wat Ids zegt. “Door de coronacrisis boden banken, maar ook landelijke steunpakketten, vaak uitkomst waardoor er even financiële lucht ontstond. Een prima tijdelijke oplossing, maar deze wordt pas interessant als de liquiditeitsprognose laat zien dat het financieel echt nodig is. Hierbij moet ook gekeken worden naar gepland onderhoud en noodzakelijke vervangingsinvesteringen. De aflossingen dienen nu weer voldaan te moeten worden. Daarom is het van belang om te weten hoe groot de financiële buffer op het eigen melkveebedrijf is. Een liquiditeitsprognose helpt bij het juist inschatten van toekomstige kosten en opbrengsten.”
In een prognose worden de verwachte voerkosten bepaald op basis van de resultaten van vorig jaar. Door extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van het ruwvoer, kunnen voerkosten worden beperkt. Naast een liquiditeitsplanning is fosfaatplanning eveneens van belang. Wat levert de extra koe eigenlijk op voor wat betreft het saldo? De keuze tussen fosfaatrechten bij kopen of dieren afvoeren kan alleen gemaakt worden op basis van een goede kostenafweging en het inzetten van de juiste strategie voor de komende jaren.
“Naast goede kostprijsbeheersing is het veelal ook mogelijk om opbrengsten te verhogen”, vertelt Vic. “Dit kan bijvoorbeeld door te sturen op hogere gehaltes vet en eiwit in de melk. Een andere mogelijkheid is zorgen dat je in aanmerking komt voor een hogere uitbetalingsprijs. Denk bijvoorbeeld aan beweiding in plaats van opstallen, of voldoen aan de voorwaarden voor PlanetProof, Top-Zuivellijn, VLOG en dergelijke. Hiervoor moet in de bedrijfsvoering een aantal zaken aangepast worden, maar vaak is dit vrij eenvoudig en zonder (veel) extra kosten te realiseren.”
Naast het verhogen van opbrengsten zijn er ook mogelijkheden om prijsrisico’s beter af te dekken. Prijsrisicomanagement is gericht op het beperken van financiële risico’s ten gevolge van de schommelende marktprijzen.
Het eerste kwartaal van 2021 zit erop, een goed moment om te monitoren of de prognose tot nu toe behaald is. Vic: “Het monitoren van de voortgang ten opzichte van de gestelde prognose is essentieel. De ervaring leert dat bedrijven die periodiek hun resultaten monitoren aan een goed opgestelde prognose, sneller inzicht hebben in hoe de liquiditeit verloopt en adequater inspelen op de situatie. Deze bedrijven houden koers door tijdig bij te sturen.”
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.