Gebruik Kringloopwijzer geen gelopen race

Publicatiedatum: 25 april 2017

“Hou er rekening mee dat de Kringloopwijzer mogelijk in 2018 nog niet gebruikt kan worden om meer dieren te houden.” Die waarschuwing doet Niek Groot Wassink, adviseur financieel management bij DLV Advies.

Veel veehouders verwachten dat ze op basis van de Kringloopwijzer kunnen aantonen dat ze minder fosfaat produceren dan de norm en dat ze daardoor extra dieren kunnen houden. Ze gaan er vanuit dat ze de generieke korting van bijvoorbeeld 8% weg kunnen strepen met hun BEX-voordeel en zodoende niet hoeven te minderen in hun aantallen dieren ten opzichte van 2 juli 2015. 

Borging Kringloopwijzer nog niet rond

Dit is echter nog geen gelopen race. “We mogen er voor volgend jaar nog niet 100% vanuit gaan dat de KringloopWijzer hiervoor gebruikt kan worden, omdat er nog steeds gewerkt wordt aan de borging. Dit is ook als waarschuwing naar melkveehouders die er misschien wel vanuit gaan.” Hij benadrukt dat hij wel veel vertrouwen heeft in de Kringloopwijzer als tool. “Het zou zeer wenselijk zijn als de KringloopWijzer gebruikt kan gaan worden. Daarom hebben we ook fosfaatrechten gekregen en geen dierrechten.”

Wel of niet nu fosfaatrechten aanschaffen?

Het wel of niet kunnen gebruiken van het BEX-voordeel binnen de KringloopWijzer kan grote gevolgen hebben op het aantal dieren dat gehouden mag worden en dus op de cashflow en liquiditeit. “Het is aan te bevelen om beide situaties door te rekenen en keuzes te maken hoe je hier mee om wilt gaan,” aldus Niek. “Je kunt er voor kiezen fosfaatrechten aan te schaffen of je wacht op meer duidelijkheid. Bedrijven die fors geïnvesteerd hebben in bedrijfsontwikkeling en door willen groeien, zullen vaak sneller voor de eerste optie kiezen waarbij bedrijven die met de zelfde omvang door willen vaker zullen afwachten, maar het blijft een individuele afweging.”

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers

"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden