Herstel van cultuurlandschappen in Drenthe

Publicatiedatum: 06 januari 2025

Het project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’ heeft een belangrijke stap gezet in het herstel van de biodiversiteit en het behoud van Drentse cultuurlandschappen. Dit initiatief richtte zich op het herinrichten van boerenerf en -land, met speciale aandacht voor het terugbrengen van oude cultuurlandschapskenmerken en het bevorderen van biodiversiteit.

Gedurende het project hebben verschillende deelnemers maatregelen getroffen die variëren van het aanplanten van houtwallen en singels tot het inrichten van poelen en het plaatsen van hagen en fruitbomen. Deze ingrepen dragen niet alleen bij aan een rijkere biodiversiteit, maar ook aan een landschappelijke uitstraling die past bij de historische identiteit van Drenthe. Voor 15 deelnemers zijn uitgebreide plannen gemaakt,  maar door verschillende factoren zoals o.a. weersomstandigheden zijn niet alle plannen uitgevoerd of zijn plannen vertraagd. Uiteindelijk zijn bij 12 deelnemers de plannen (gedeeltelijk) uitgevoerd.

Het belang van biodiversiteit en landschapsherstel

De traditionele landbouw in Drenthe heeft de afgelopen decennia veel van zijn oorspronkelijke kenmerken verloren. Waar vroeger erfbeplanting zoals hagen en singels diende om vee te beschermen en de wind te temperen, hebben moderne landbouwmethoden deze elementen vaak verdrongen. Het project had daarom als doel deze waardevolle structuren terug te brengen. Er werd gewerkt met boomsoorten als meidoorn, liguster en beuk, waardoor het landschap niet alleen functioneler werd, maar ook een habitat bood voor diverse dier- en plantensoorten.

Een belangrijk onderdeel van het project was om de aanpassingen op het boerenerf te laten aansluiten bij de nieuwe landbouwrichtlijnen, zoals de eco-regelingen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit zorgt ervoor dat de genomen maatregelen niet alleen bijdragen aan natuurbehoud, maar ook een toekomstbestendige landbouw ondersteunen.

De impact van het project

De resultaten van het project zijn veelbelovend. Deelnemers gaven aan dat de aanpassingen op hun erf niet alleen de biodiversiteit verbeterden, maar ook een positieve invloed hadden op het gebruik van hun land. Bovendien droeg het project bij aan een groter bewustzijn van het belang van natuur en landschap.

Bekijk de Video

Benieuwd naar de verhalen van de deelnemers en de prachtige resultaten van het project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’? Bekijk dan hieronder de video:

Samen bouwen we aan een rijker en veerkrachtiger landschap, waar natuur en landbouw hand in hand gaan. Dat is de erfenis van het project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’.

 

Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Drenthe en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

 

De toekomst van de bodem: lessen uit het project Regeneratieve Landbouw

In het kader van het project 'Proeftuinen Regeneratieve Landbouw Noord-Holland' hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan innovatieve landbouwpraktijken...

Lees verder

Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij

In de Nederlandse varkenshouderij komt het couperen van varkensstaarten nog regelmatig voor. Echter, door de toenemende aandacht voor dierenwelzijn en...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden