Hoe overleef je prijsdal in de huidige varkensmarkt

Publicatiedatum: 28 januari 2021

In de eerste week van het nieuwe jaar zagen we een optimistische prijsverhoging in de varkensmarkt, maar door te weinig bijval van andere marktpartijen zien we hier vooralsnog geen stijgende prijsbeweging in. Daarmee start 2021 in vergelijking met 2020, een jaar vol uitersten, op een stabiel laag niveau.


 

2020 begon goed voor de varkenshouderij. Na een hoopvol eerste kwartaal, zorgde mede de coronacrisis voor een drastische prijsdaling van biggen en vlees. Doordat de stijging van de varkensprijs nog steeds op zich laat wachten en de voerprijzen steeds hoger worden, raakt het geduld, maar ook de financiële buffer, langzaamaan bij varkenshouders op.

Een jaar van extreme pieken en dalen

Het is nog niet eerder voorgekomen dat de prijzen in de varkensmarkt zo ontzettend hoog begonnen en in datzelfde jaar naar een extreem dieptepunt daalden. Na een positieve start in de eerste maanden van 2020, zetten corona en de Afrikaanse varkenspest (AVP) de varkensmarkt volledig op zijn kop. Ondanks dat de schade hiervan nog lang niet is hersteld, wordt er, naarmate het jaar verstrijkt, een nieuw marktevenwicht verwacht. Dit heeft met name te maken met de warme sanering die geleidelijk waarneembaar wordt in de sector.

Opkoopregelingen

Eerder werd er van uitgegaan dat er niet voldoende subsidieruimte beschikbaar was voor het verwachte aantal bedrijven die zich voor de saneringsregeling wilden aanmelden. Echter door de verhoging van het subsidie bedrag naar € 455 miljoen, is er voor iedere potentiële deelnemer subsidiegeld. Hiermee wordt niet alleen geuroverlast beperkt, maar wordt ook de stikstofuitstoot teruggedrongen. Door de huidige saneringen en de eventuele opkoop rond kwetsbare natuurgebieden, zullen er steeds meer varkensbedrijven verdwijnen en zal de samenstelling en omvang van de varkenshouderij dit jaar merkbaar anders worden. De afname van het biggenaanbod zal snel zichtbaar zijn, vervolgens zullen er structureel minder vleesvarkens op de markt komen. Door deze effecten zal er een nieuw balans in de varkensmarkt ontstaan.

Bedrijfskosten

Gelijktijdig met de dalende marktprijzen stegen de bedrijfskosten afgelopen jaar. De verdergaande bedrijfsvergroting zorgden ervoor dat de totale mestkosten hoger werden. De voerprijzen daalden op jaarbasis iets maar liepen aan het einde van het jaar weer op. De eerste maand van dit jaar laat een verdere stijging zien.

Overbrugging van prijsdal

Het huidige lage prijsniveau en de weerbarstigheid van de markt van afgelopen jaar toont het belang voor bedrijven aan om voldoende financiële buffers op te bouwen. Al is alles vooruitzien met de invloeden van de afgelopen periode niet te voorkomen. Adviseurs van DLV Advies weten tijdig de invloeden vanuit de markt te signaleren en kunnen u helpen bij de overbrugging van een prijsdal.


 

Subsidie voor Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn in meerdere provincies

Vanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit verschillende provincies subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit,...

Lees verder

BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren

De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden