BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderAanpassing van een maatschapscontract is een stap richting bedrijfsovername en daarmee voor iedere agrarisch ondernemer bekend terrein. Maar is dat wel zo? Volgens Ids van der Ploeg, adviseur Financieel Management bij DLV Advies, wordt het maatschapscontract niet altijd aangepast op eventueel toekomstige bedrijfsovername en wordt de waarde hiervan onderschat. Want in hoeverre is deze overeenkomst leidend wanneer een samenwerking wordt beëindigd, wanneer iemand komt te overlijden, bij leven niet meer capabel is om beslissingen te nemen of wanneer door onderlinge problemen tijdens de exploitatie de onderneming in zijn huidige vorm niet kan worden voortgezet?
“Een standaard contract kan een prima uitgangspunt zijn”, zegt Ids. “Vanuit daar dien je periodiek het maatschapscontract te controleren en zo nodig bij te werken. Zijn er wijzigingen in wet- en regelgeving? Is de bedrijfsstructuur veranderd of zijn er andere omstandigheden van de maatschapspartners? Wanneer een contract actueel en effectief is, voorkomt dat een hoop discussie en wordt een juridische strijd zo veel mogelijk voorkomen.”
“Een voorbeeld hiervan is bij een plotseling overlijden”, vervolgt Ids. “Wanneer een maatschapsovereenkomst niet is toegespitst op de huidige onderneming, kan dat een hoop narigheid geven. Wensen en belangen kunnen in het geding komen.” Bij een maatschapscontract worden afspraken en overeenkomsten tussen de maatschapspartners vastgelegd, inclusief de voorwaarden en regels waaraan zij zich dienen te houden. In een testament, daarentegen, legt een persoon zijn of haar wensen vast met betrekking tot de verdeling van zijn of haar nalatenschap na overlijden. Ids: ”Het maatschapscontract en het testament hebben verschillende doelen en zijn van toepassing in verschillende situaties maar sluiten elkaar niet uit. Een maatschapspartner kan bijvoorbeeld in zijn of haar testament bepalingen opnemen met betrekking tot de overdracht van zijn of haar deel in de maatschap na overlijden. In dergelijke gevallen kunnen zowel het maatschapscontract als het testament van toepassing zijn, maar het maatschapscontract heeft doorgaans voorrang bij het bepalen van de rechten en plichten van de maatschapspartners gedurende de looptijd van de maatschap. Het is daarom altijd raadzaam om advies in te winnen zodat je zeker weet dat zowel het maatschapscontract als het testament in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving en de specifieke omstandigheden van de betrokken partijen.”
De financieel adviseur benoemt een aantal redenen waarom regelmatige controle van een agrarisch maatschapscontract belangrijk is:
Veranderende wet- en regelgeving:
Wet- en regelgeving met betrekking tot agrarische activiteiten, belastingen, erfrecht en andere relevante gebieden kunnen in de loop der tijd veranderen. Voldoet uw maatschapscontract nog aan de geldende wetten en regels? Indien nodig kunnen aanpassingen worden aangebracht waardoor het contract weer in overeenstemming is met de actuele wetgeving.
Veranderde omstandigheden van de maatschapspartners:
De omstandigheden van de maatschapspartners kunnen in de loop der tijd veranderen, zoals bijvoorbeeld huwelijk, scheiding, overlijden, gezondheidsproblemen of financiële veranderingen. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op de afspraken en overeenkomsten in het maatschapscontract.
Bedrijfsontwikkeling en groei:
Is de onderneming gewijzigd of is deze gegroeid na verloop van tijd? Nieuwe bedrijfsactiviteiten, uitbreiding van het bedrijf, wijzigingen in de bedrijfsstructuur of eigendomsverhoudingen kunnen van invloed zijn op het maatschapscontract.
Overdracht van de maatschap:
Als een maatschapspartner besluit zijn of haar deel in de maatschap over te dragen, zal het maatschapscontract herzien moeten worden om de overdracht goed te regelen.
Bescherming van belangen:
Ids: “Je zou bijna vergeten waar een maatschapscontract voor dient. Een goed contract beschermt de belangen van alle maatschapspartners. Door het maatschapscontract periodiek te controleren, kunnen eventuele onduidelijkheden, hiaten of potentiële risico's worden geïdentificeerd en aangepakt. Hierdoor wordt de bescherming van de belangen van alle maatschapspartners gewaarborgd en kunnen potentiële geschillen of juridische problemen in de toekomst worden voorkomen.”
De waarde van een actueel maatschapscontract zal ondertussen wel helder zijn. Niet alleen geeft het duidelijkheid naar partijen en derden, ook kan het veel discussie binnen (familie)relaties voorkomen en daarmee juridische procedures.
“Trek die bureaula dus open, blaas het stof van het document en lees het contract zo nu en dan neutraal door. Is het nog duidelijk wat er allemaal in beschreven staat? Zo niet, bespreek het dan met de betrokken partijen, pas het waar nodig aan en zorg ervoor dat het maatschapscontract geen stoflaag meer vangt”, aldus Ids.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten welke stappen u moet ondernemen bij het opstellen of aanpassen van een maatschapscontract? Neem contact op met een van onze adviseurs. Kijk voor meer informatie over bedrijfsovername op www.dlvadvies.nl/bedrijfsovername.
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderVanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit Overijssel subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit, waterbeheer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.