Investeren in fosfaatrechten lastig

Publicatiedatum: 27 maart 2018

Het is voor veel melkveehouders lastig om een investering in fosfaatrechten bij de huidige prijs economisch rond te rekenen. Dat geldt zeker voor melkveehouders die in de periode rond het afschaffen van de melkquotering een nieuwe stal hebben gezet, en daardoor nog een relatief hoge financieringslast hebben. “Eigenlijk kan het niet uit, of de prijs van een kilo fosfaat moet halveren”, is de overtuiging van Jan Dortmans adviseur Financieel Management van DLV Advies. 

De prijs van een kilo fosfaat – 1 fosfaatrecht – beweegt zich de laatste twee maanden zo tussen de 170 en 180 euro. “Ik kan het economisch niet rond rekenen voor 180 euro”, zegt Jan Dortmans onomwonden. Gerekend met een productie van circa 10.000 kilo melk heb je per koe 46,4 fosfaatrechten nodig; een investering van 8.350 euro. Ervan uitgaande dat de financiering in vijf jaar moet worden afgelost, zoals de Rabobank het wil, moet een veehouder dan circa  1.850 euro per jaar terugbetalen aan rente en aflossing. Bij een melkprijs van 35 cent per kg melk  is het saldo van deze melk, waarvoor je ruwvoer moet aankopen en mest af moet zetten,  8 tot 10 cent per kg. De extra arbeid is nog niet eens ingerekend”, aldus Dortmans. 
En dan moeten de overige koeien die de veehouder in de stal heeft staan, de rest van de financieringslasten van het bedrijf kunnen verdienen. “Als de stal voor 90 procent bezet is, en je hebt niet recent forse investeringen gedaan in de stal, dan is het al best lastig om de 8,3 procent korting op je fosfaatruimte met geleend geld terug te kopen”, geeft hij aan. “Eigenlijk zouden de rechten dan niet meer dan 90 tot 100 euro mogen kosten.” 

Toekomstige groei

Maar een groot aantal boeren heeft in de periode 2014/2015 wél een nieuwe stal gezet, met het oog op toekomstige groei. Dortmans schetst een bedrijf met 110 koeien, dat heeft gebouwd voor 140 koeien. De financiering op zo’n bedrijf is 1,25 tot 1,4 miljoen euro; over 20 jaar gerekend is  de aflossingsverplichting 70.000 euro per jaar. “Stel dat zo'n veehouder dan fosfaatrechten wil bijkopen voor de laatste 30 koeien. Reken op 43 kilo fosfaat per koe, dan praat je over ruim 230.000 euro. Wil je dat in vijf jaar aflossen, dan betekent dat er een extra aflossing komt van dik 46.000 euro per jaar boven de bestaande aflossingsverplichting. Dat is niet te doen”, meent Dortmans. “Voor bedrijven die op 2 juli 2015 circa 70 procent de stal bezet hadden, is het compenseren van de 8,3 procent fosfaatkorting niet eens rond te rekenen, of de prijs van fosfaatrechten moet ongeveer halveren.” 
Boeren die, in het geval dat de bank niet meewerkt, tóch die stap willen zetten, kunnen overwegen om de rechten te leasen, of in sommige gevallen zelfs de stille reserves in het bedrijf gaan inzetten voor financiering middels bijvoorbeeld een erfpacht constructie, geeft hij aan. “Dan heb je 70 procent van de vrije verkoopwaarde in handen.”  

Wilt u weten wat u in uw situatie kunt doen? Of wilt u meer informatie over fosfaatrechten? Neem dan contact op met onderstaande contactpersonen of lees meer in het dossier over fosfaatrechten.

dossier fosfaatrechten

Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij

De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...

Lees verder

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden