Doelvoorschriftenvergunning geeft ruimte voor eigen inbreng
De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verderJaarrond biologische uien leveren was de uitdaging van Piet van Andel, zijn compagnon Joost Jonk en collega-telers Bas Groeneveld en Sjaak Twisk. Harrie Versluis, bouw- en bewaarspecialist bij DLV Advies, hielp hen de plannen te verwezenlijken. Een breed assortiment van ui-achtigen van Van Andel en Twisk en een groep Flevolandse telers vindt nu hun weg (bijna) jaarrond naar supermarkten en andere afnemers.
De formule die de partners hanteren, komt neer op het telen van de beste en gezondste uien, goed drogen en aansluitend heel goed bewaren. Hierbij is condensdrogen op het bedrijf van VanAndelBio een belangrijk onderdeel. Tijdens het bewaren wordt de kwaliteit van de uien gevolgd bij alle aangesloten telers. Continue monitoring van de interne en externe kwaliteit helpt bij het bepalen welke ui op welk moment naar welke afnemer moet en rekt het leveringsseizoen maximaal. Van Andel stelt dat het grotere doel is om de keten te sluiten met de afnemers. Het gaat dan niet altijd om de hoogste prijs, wel om een fatsoenlijke.
Van Andel en Jonk zien de verwerking en verpakking van de uien op hun eigen bedrijf als een belangrijke toegevoegde waarde. Van Andel vond het belangrijk, en bij zijn biologische bedrijf passen, om dit zelf te doen en zo direct contact met de afnemers te houden. Volgens Jonk kwam de vraag direct van de supermarkt om de uien zo te leveren. De supermarktinkopers beseffen dat de jaarrond beschikbaarheid van Nederlandse biologische uien niet vanzelfsprekend is. Als die er kwalitatief wel is, ontstaat extra motivatie om als afnemer in programma’s mee te draaien, zegt Groeneveld.
De toegevoegde waarde van resistente uirassen is dat uien op een natuurlijke wijze gaan strijken. De uien kunnen doorgroeien tot dat natuurlijke moment en bewaren daarna beter. Met het ras Hylander hebben de telers een goede ui met meeldauwresistentie zodat de uitgangspositie in het volume betrouwbaar is. Voor de zaaiuien kiezen de samenwerkende telers voor 95 procent voor meeldauwresistente uien. Bij de plantuien is dit percentage veel lager. Er zijn nog weinig meeldauwresistente rassen in dit segment.
Vocht en warmte stimuleren de ui om tot interne groei over te gaan. Met de condensdrooginstallatie is het mogelijk om bij lage bewaartemperaturen toch nog te ontvochtigen. In de geconditioneerde verwerkingsruimte kunnen uien onder dezelfde condities verwerkt worden als in de bewaarruimte. Kiemremmers gebruiken biologische telers niet.
De techniek van condensdrogen was volgens Versluis al langer bekend. Telers in Denemarken hadden hier al eerder ervaring mee opgedaan. Condensdrogen kost geld door de hoge investering en het hoge energieverbruik. VanAndelBio gebruikt maximaal eigen zonne-energie. Versluis: ‘Bij zo’n forse investering wil je zeker zijn dat er voldoende toegevoegde waarde in zit, zodat het uit kan. De investering in condensdrogen is een extra zekerheid voor het bedrijfsmodel.’
Mede door de samenwerking tussen meerdere partijen kwam er in 2018, vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, POP3-subsidie beschikbaar voor het condensdrogen.
Dit artikel is een samenvatting. Het volledige artikel is verschenen in Nieuwe Oogst 20 juni 2020 en is terug te lezen op de website van Nieuwe Oogst.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Harrie Versluis.
De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verderDe recente uitspraak over intern salderen heeft ingrijpende gevolgen voor de beoordeling van projecten met betrekking tot Natura 2000-gebieden. Intern...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.