Doorboeren op een andere locatie
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verderAfgelopen jaar zijn meer gangbare melkveebedrijven overgeschakeld naar biologisch dan voorheen. De markt voor biologische zuivel is groeiende. Edith Finke, adviseur rundvee bij DLV Advies, is gespecialiseerd in de biologische veehouderij. Zij organiseerde twee workshops over omschakelen tijdens de BioBeurs in Zwolle.
Finke vertelt: “Ik merk dat de interesse om om te schakelen nog steeds heel groot is. De workshops zaten goed vol. Men zit vol vragen voordat ze de keuze willen maken om daadwerkelijk om te schakelen. Ik probeer ze in dat proces op weg te helpen.”
Het is belangrijk om te weten welk perspectief een bedrijf heeft na omschakeling en in welke richting een bedrijf zich kan ontwikkelen. “Voor veel bedrijven is de uitgangspositie te intensief. Dan hebben ze te weinig land of te veel koeien. Aan beiden kan natuurlijk wat gedaan worden. En dit is vaak minder ingewikkeld dan gedacht wordt!”
Om vanuit een gangbaar bedrijf om te schakelen raadt Finke aan een goed doordacht stappenplan te doorlopen. De omschakeltijd is gemiddeld zo’n anderhalf tot twee jaar. “Een mooie tijd om naar het moment van daadwerkelijke omschakeling toe te werken”, aldus Finke.
Het eerste jaar wordt aangeraden te focussen op de omschakeling van de grond. Dit houdt onder andere in het veranderen van bemesting van 250 kg stikstof uit dierlijke mest naar 170 kg stikstof per ha en de inzet van klavers in het grasland. Ook een goed doordacht bouwplan is een vereiste. Het ene bedrijf zal meer grond moeten verwerven, het andere bedrijf kiest ervoor om terug te gaan in aantal stuks vee. Een ondernemer zal actief in actie moeten komen om te kijken of er mogelijkheden liggen bij natuurbeherende instanties. “Mijn ervaring is dat deze instanties daar vaak heel positief tegenover staan.” Finke raadt bedrijven aan om te starten met omschakelen in april of mei in verband met de start van het weideseizoen. “Zo is de omschakelperiode het meest efficiënt.”
Een derde mogelijkheid kan een structurele samenwerking zijn met een akkerbouwer die grasklaver of luzerne gaat telen en waar een deel van de mest naartoe gebracht kan worden.
In het tweede jaar wordt begonnen met het omschakelen van de koeien. Dat wil onder andere zeggen het voeren van biologisch ruw- en krachtvoer.
“Het doorlopen van deze omschakelperiode is belangrijk voor de ondernemer om zijn bedrijfsvoering geleidelijk aan te kunnen passen. De overtuiging van de ondernemer om te kiezen voor biologisch komt vaak voort uit een gevoel anders en duurzamer te willen produceren. De bijbehorende transitieperiode zorgt er dan voor dat je ook bewust alles doorloopt en echt weet waar je voor staat.”
Daarnaast is het een belangrijke periode waarin de afnemers vraag en aanbod op elkaar af kunnen stemmen. Finke licht toe: “De prijs voor biologische melk is al langere tijd stabiel en minder aan schommelingen onderhevig dan gangbare melk. Het is voor de afnemers de uitdaging om dit ook zo te houden. Op het moment dat een ondernemer met omschakelen begint, wordt er vanuit een afnemer een tijdspanne weergegeven wanneer begonnen kan worden met produceren. Er moet wel een soort drempel zijn om wildgroei te voorkomen en alleen de ondernemers toe te laten die echt overtuigd gekozen hebben voor de biologische melkveehouderij.”
Finke vindt het begrijpelijk dat veel mensen tegen deze periode aanhikken. “De kunst is om te kijken naar de dingen die je wél kunt doen en straks mág doen. Het bedrijf ontwikkelen op de vlakken waar het mag. Dat biedt ook kansen om het bedrijf anders in te richten.”
Finke begeleidt ondernemers bij het maken van deze keuze. Door een verkennend gesprek, het bijwonen van een studiegroep of het opstellen van een berekening krijgt een ondernemer inzicht in de mogelijkheden voor zijn of haar bedrijf.
Triodos Bank organiseert op 10 februari a.s. een inspiratiebijeenkomst ‘omschakelen met melkvee’ in Zeist. DLV Advies is hier ook bij aanwezig. U kunt zich HIER aanmelden voor dit evenement.
Wilt u meer weten over omschakelen naar biologische melkveehouderij? Neem dan contact op met Edith Finke via 06-26 51 87 04 of e.finke@dlvadvies.nl
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.