Prijs biologische varkens onder druk

Publicatiedatum: 26 november 2018

Het vette van de biologische varkenshouderij is er dit jaar vanaf. De opbrengstprijs van de varkens staat sinds begin dit jaar onder druk. Het is in de biologische varkenshouderij daarom belangrijker dan ooit om technisch goed te draaien. Een bedrijf met bovengemiddelde productieresultaten schrijft veel minder snel rode cijfers als de opbrengstprijs zakt dan een bedrijf dat technisch achterblijft. 

Kostprijs hoger voor biologische varkenshouderij

Dat geldt nog veel meer voor biologische bedrijven dan voor gangbare bedrijven, verklaart Jan Pijnenburg, adviseur intensief bij DLV Advies. “In de biologische varkenshouderij ligt de kostprijs 2,5 tot 3 maal hoger dan bij gangbare productie. Als de productiviteit dan ook nog eens fors lager ligt op een biologisch bedrijf dan kost het snel geld. De saldoverschillen in de biologische varkenshouderij zijn om deze reden ook veel groter dan in de gangbare sector. Een biologisch bedrijf dat technisch goed draait, kan zich financieel sterk onderscheiden van zijn collega’s. Het tegenovergestelde geldt ook. Het saldo kan sterk ondergemiddeld zijn als het technisch niet goed draait.”
De technische resultaten verbeteren is een zaak van de lange adem. De biologisch varkenshouderij kampt nu met prijsdruk. Op korte termijn zijn ook maatregelen denkbaar om een periode van prijsdruk soepeler door te komen. “Het is om te beginnen raadzaam een zo actueel mogelijke liquiditeitsprognose te hebben. Dan wordt zichtbaar wanneer of, en zo ja wanneer, tekorten ontstaan op de lopende rekening”, aldus Pijnenbrug. 

Combinatie van factoren

De daling van de opbrengstprijs voor biologische varkens heeft meer redenen. De afgelopen jaren zijn relatief veel varkenshouders omgeschakeld naar biologisch. Ook breiden bedrijven het aantal dieren uit. De vraag naar biologisch varkensvlees overtrof immers ruimschoots het aanbod. Ook in het buitenland wordt meer biologisch varkensvlees geproduceerd. Toch zijn er in Nederland niet buitensporig veel bedrijven omgeschakeld naar biologisch, met overaanbod tot gevolg. Niettemin wordt nu wel gewerkt met een wachtlijst. Er lijkt voorlopig geen ruimte voor bedrijven die willen omschakelen. 

De varkens van omschakelaars in de afgelopen drie jaar komen nu wel op de markt. Een ongelukkig moment, want de marktgroei vlakt dit jaar af. Dit  blijkt ook uit het trendrapport 2017 van organisatie Bionext. Zij schrijven dat biologische producten afgelopen jaar 5% omzetgroei realiseerden. Vooral zuivel en eieren verkopen goed. Desondanks vlakt de omzetgroei van biologische producten in de supermarkten wel af, stelt Bionext. Uit CBS-cijfers blijkt dat de biologische varkensvleesproductie in 2017 een grote inhaalslag heeft gemaakt, ten opzichte van de consumptiegroei. Het CBS becijfert dat de Nederlandse productie van biologisch varkensvlees in 2017 26,3% is gestegen ten opzichte van voorgaand jaar, tot 8,2 miljoen kilo karkasgewicht. 

Doorbijten

De prijs is gezakt en er is een overaanbod, maar in vergelijking met het vorige prijsdal vijf jaar geleden is de prijs zo slecht nog niet. Niettemin voelen biologische varkenshouders in hun portemonnee dat er minder geld binnenkomt, terwijl de kosten dit jaar flink stijgen, onder meer door de hogere voerkosten.
De verwachting is niet dat de prijs van biologische varkens net zo ver zakt als tijdens de vorige crisis. Wanneer de zich prijsherstel aandient is een andere kwestie. We zitten in  het begin zitten van het prijsdal. Het omschakelen van gangbaar naar biologisch varkensvlees is momenteel lastig. De slachterijen hanteren immers wachtlijsten. Desondanks komen er nog wel nieuwe producenten bij. Het gaat om bedrijven die al in de omschakelperiode van 2,5 a 3 jaar zaten. 

Lees het complete artikel in de Boerderij van 27 november 2018.

Subsidie voor Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn in meerdere provincies

Vanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit verschillende provincies subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit,...

Lees verder

BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren

De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden