Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Op 18 december 2024 j.l. heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor agrarische bedrijven. Deze uitspraak verandert...
Lees verderNa elf jaar hebben ze de stap gezet. Edwin van Rijn en Joyce Lamers van Fruitbedrijf van Rijn lieten de oude schuren annex bewaar-, koel- en opslagruimtes slopen en vervangen door nieuwbouw waarin onder meer een overdekte spuit-, spoel- en vulplaats is geïntegreerd. Toen Edwin en Joyce de boerderij aankochten, hebben ze met opzet niet geïnvesteerd in de opslag en andere gebouwen. Naar hun mening was er een structurele oplossing nodig voor de lappendeken van ruimtes. Ze namen elf jaar de tijd om hun wensen duidelijk in beeld te krijgen en te kunnen investeren in een toekomstbestendige werkruimte.
Volgens Edwin bestond het bedrijfspand uit een aantal aan elkaar ‘geplakte’ ruimtes. “In de loop der jaren was er stukje bij beetje uitgebreid met als gevolg een geheel van kleine hokjes, ongelijke vloeren, lage deuren waar de machines niet door konden en kleine onbruikbare koelcellen. Bij de her- en verbouwingen was bovendien asbest gebruikt.” Edwin en Joyce trokken de conclusie dat alleen nieuwbouw aan hun wensen tegemoet zou komen.
Overall wilden ze een modern en licht gebouw met efficiënte werkruimtes. Specifieke wensen waren een opslagplaats voor leegfust, een werkplaats/machineberging en een ruime kantine. Een andere wens was te kunnen beschikken over een veilige en prettige accommodatie voor de tijdelijke huisvesting van seizoenswerkers. Om de uitvoer van de wensen te stroomlijnen en te coördineren, werd DLV Advies ingeschakeld. Toen Barry Akkerman, projectleider bouw open teelten, hoorde van de plannen raadde hij aan om ook een inpandige en overdekte spuit-, spoel- en vulplaats met aangrenzende opslag voor kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen mee te nemen in de bouwplannen. De reststromen van de plaats zouden dan in een aparte put opgevangen en afgevoerd kunnen worden zodat erfemissies van gewasbestrijdingsmiddelen, nutriënten en andere verontreinigingen naar het grond- en oppervlaktewater worden voorkomen.
De ontwerpsessies, het vergunningstraject en de aanbesteding zijn door Barry gedaan. Collega Ronald Tinholt, ook projectleider bouw open teelten, heeft de begeleiding tijdens de uitvoeringsfase op zich genomen. Daarnaast heeft DLV Advies de benodigde vergunningen en meldingen verzorgd en de subsidie voor de spuit-, spoel- en vulplaats aangevraagd bij het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (POP3). Toen de provincie Flevoland deze aanvraag toekende, kon aan alle wensen vorm gegeven worden.
Lees meer bij de klantervaring Realisatie toekomstbestendige werkruimte na sloop.
Op 18 december 2024 j.l. heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor agrarische bedrijven. Deze uitspraak verandert...
Lees verderOp dit moment kunnen provincies budget aanvragen voor de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging Veehouderijlocaties (MGB). Zodra deze is toegekend,...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.