Sinds vorig jaar is het aantrekkelijker vleesvarkens met wat meer spek af te leveren. Met het concept Good Farming Balance, gericht op de internationale vleesmarkten, introduceerde Vion namelijk twee modules die dat mogelijk maken. Bij de module Breed zijn de gewichtseisen wat losgelaten en worden de varkens minder of niet gekort op spekdikte; bij Robuust is het verschil met andere concepten vooral de toegestane hoeveelheid spek.
Volgens de slachterij zijn Nederlandse varkens de laatste jaren zo mager geworden dat het bedrijf de markt niet meer optimaal kan bedienen. “In de traditionele uitbetalingstabel werd spekdikte steevast afgestraft met een fikste prijskorting. Dat was 20 jaar geleden verdedigbaar omdat er weinig magere varkens waren”, zegt Frans Stortelder, COO van Vion Pork. Het is het gevolg van jarenlange fokkerij op magerheid bij eindberen én fokzeugen. Beren mesten heeft het effect verder versterkt. “Op dit moment is de situatie omgekeerd. Met een te uniform uitbetalingssysteem prijst de Nederlandse varkenshouderij zich dus uit de markt.”
Het gaat bij de gevraagde vleeskwaliteit niet alleen om de speklaagdikte, maar ook om het intramusculaire vet, het vet dat in het vlees zit en smaak en malsheid geeft. Er is een verband tussen meer meetbaar spek en de hoeveelheid vet in het vlees. Varkens met wat meer spek afleveren kan dus interessant zijn.
Minder secuur afleveren
Moeilijk meetbaar is dat varkens met extra spek over het algemeen sterker en minder ziektegevoelig zijn. Ook de voordelen van niet hoeven verplaatsen van varkens naar een andere of restafdeling laten zich moeilijk direct in euro’s uitdrukken, maar maken volgens deskundigen deze modules juist interessant. “Werken met all in-all out wordt makkelijker”, zegt Jan Pijnenburg, adviseur varkenshouderij bij DLV Advies. De voordelen daarvan zijn bekend. Ook Pijnenburg ziet weinig perspectief in het bewust opkrikken van de spekdikte. “Maar varkenshouders kunnen wel een makkelijker varken in de stal leggen, waarbij het afleveren minder secuur komt. Daar kunnen ze het echte voordeel uithalen.”
Overigens verwacht Pijnenburg in dit concept een iets hogere groei, maar een gelijkblijvende voerconversie. Mogelijk is terugschakelen naar goedkoper voer. Niet om met het voer meer spek te maken, maar door een hogere voeropname en de andere voordelen zoals een betere gezondheid.
Lees het complete artikel op Boerderij.nl.