Kalverhouders Jan en Sanne Dubbelhuis pionieren met buitenuitloop
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderBoeren met (ver)bouwplannen kunnen die het beste gewoon doorzetten, als ze de financiering rond hebben. Dat adviseert Harrie Versluis, productmanager Bouw bij DLV Advies. Hij verwacht komende tijd geen grote blijvende prijsschommelingen op de bouwmarkt; uitstel is daarom niet lonend, geeft hij aan.
Weliswaar is de prijs van staal en hout afgelopen maand fors in prijs gestegen, maar in vergelijking met een jaar geleden ligt de prijs nu nauwelijks hoger. Versluis gaat er daarom vanuit dat dit een tijdelijke fluctuatie is. “Door dat soort ontwikkelingen moet je je als ondernemer niet te veel laten leiden”, meent hij. “Als je nu bijvoorbeeld kampt met een overvolle of versleten stal, waardoor je niet aan je productie komt, bouw dan toch die nieuwe stal maar. Want als je dat uitstelt, stel je ook de periode uit waarin je kunt profiteren van de voordelen die de nieuwbouw je gaat opleveren.”
“Goed aandacht besteden aan het ontwerp is veel belangrijker”, benadrukt hij. “Hou het verdienmodel voor ogen.”
Versluis merkt wel dat veel agrarisch ondernemers momenteel een afwachtende houding aannemen. Bouwplannen zijn er zeker wel, gezien het aantal vergunningaanvragen. Maar de realisatie ervan laat op zich wachten. Financiering en het hebben van voldoende productierechten zijn momenteel de voornaamste bottleneck. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven, is de verwachting. Maar voor degenen die de vergunning hebben, en met een goed plan de financiering rond krijgen, luidt zijn advies om de bouw gewoon door te zetten. Hij verwacht dat de prijzen voor nieuwbouw de komende periode gaan stabiliseren. “Grote prijsveranderingen liggen niet in het verschiet.”
Dat heeft te maken met de stagnatie van de woningbouwsector. Hoewel er veel behoefte is aan woningen, verloopt de projectontwikkeling maar traag. Tegelijkertijd zorgt ook de coronacrisis voor veel onzekerheid in de bouwmarkt: geplande bouwprojecten worden uitgesteld of afgeblazen, waardoor de vraag afneemt. Waar de achterliggende jaren gekenmerkt werden door flinke prijsstijgingen in de bouw, lijkt er nu een periode van stabilisatie aan te breken, aldus Versluis.
Ook binnen de landbouwsector wordt momenteel gemiddeld minder verdiend dan normaal; onder meer in de akkerbouw en de melkveehouderij liggen de prijzen lager. Dat zal zeker z'n sporen nalaten, verwacht Versluis. Het is nu al te merken dat aannemers in de agrarische sector de orderportefeuille gemiddeld wat leger hebben dan een jaar geleden. Tegelijkertijd biedt dat ook weer kansen voor degenen die wel willen en kunnen bouwen, volgens Versluis: “In de huidige markt zijn er meer aannemers die de klus net even nodig hebben en dan zijn ze vaak ook wel bereid om wat aan hun marge te doen. Dat kan zomaar een paar procenten schelen op de aannamesom. Het aanbesteden aan meerdere bouwpartijen loont zeker.”
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderDe veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.