Stoppen of doorgaan?

Publicatiedatum: 26 juli 2018

Voor deelnemers aan de stoppersregeling komt de deadline van 1 januari 2020 snel dichterbij. Voor hen is het zaak een definitieve keuze te maken. "Er is een groep varkenshouders die nog altijd geen duidelijke keuze heeft gemaakt", vertelt Jos de Groot, Directeur Bouw bij DLV Advies.

Deelnemers aan de stoppersregeling kunnen er voor kiezen hun bedrijf voor de deadlinedatum toekomstbestendig te maken. Zij moeten dan alsnog voldoen aan de voorwaarden van het Besluit emissiearme huisvesting. In de praktijk komt dat vaak neer op de aanschaf van een of meerdere luchtwassers. Sommige ondernemers zal dat niet lukken, die moeten noodgedwonen stoppen.
Voor andere deelnemers aan de stoppersregeling is het mogelijk wel interessant om ook na 1 januari 2020 door te gaan met het houden van varkens. Zij moeten er echter goed van doordrongen zijn dat het moment van de waarheid nadert. "Er is een groep varkenshouders die nog altijd geen duidelijke keuze heeft gemaakt", vertelt Jos de Groot, Directeur Bouw bij DLV Advies.

Gedoogstoppers in beeld brengen

De komende maanden wordt meer duidelijkheid verwacht over de stand van zaken rondom de stoppersregeling. Volgens POV-voorzitter Ingrid Jansen wordt spoedig bekend hoeveel varkensbedrijven zich voor de stoppersregeling hebben aangemeld. Zo is in het hoofdlijnenakkoord warme sanering afgesproken dat provincies en gemeenten op korte termijn de situatie met betrekking tot zogenoemde gedoogstoppers in beeld brengen. Zo moet er zicht ontstaan op het precieze aantal stoppers en doorstarters.

Meer dan 1.500 bedrijven

Het is niet precies bekend hoeveel varkenshouders zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling.
Volgens onze cijfers gaat het waarschijnlijk om meer dan 1.500 bedrijven, waarvan wel 1.000 in Noord-Brabant. Het is afwachten wat het precieze effect is op het aantal zeugen en vleesvarkens in ons land. "Het gaat voornamelijk om kleine vleesvarkensbedrijven. Zij hebben het aantal dieren meestal al teruggebracht om te voldoen aan de eisen van de stoppersregeling", aldus Jos de Groot.

Dip in vleesvarkens

De Groot sluit niet uit dat de stoppersregeling in de volle breedte voor een tijdelijke dip in het aantal vleesvarkensplaatsen zorgt. De bedrijven met minder dan 2.000 vleesvarkens zijn goed voor 1,7 miljoen vleesvarkensplaatsen, zo blijkt uit de Gecombineerde Opgave. "Een aanzienlijk deel van deze bedrijven stopt. Zolang de rechten niet worden opgekocht in het kader van de warme sanering blijven ze in de markt. Of ze dan weer worden ingezet voor vleesvarkens is grotendeels afhankelijk van de prijsontwikkelingen," aldus de Groot.

Maak op tijd een keuze

Veel stoppende varkenshouders zijn nu op zoek naar een nieuwe invulling van hun gebouwen. Welke richting deelnemers aan de stoppersregeling ook inslaan, het advies is wel dat de definitieve keuze zo langzamerhand gemaakt moet worden.

Neemt u deel aan de stoppersregeling? Download dan hier het stappenplan voor zowel doorgaan en uw bedrijf up to date maken voor 2020 als voor het beëindigend van (een deel van) uw bedrijf.

Download het stappenplan

Dit artikel verscheen in de Boerderij van 24 juli 2018. 

Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024

Vanaf 6 november 2024 kunnen landbouwers in Flevoland, Overijssel en Zeeland subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan de modernisering...

Lees verder

Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen

In de week van 11 tot en met 15 november, tijdens de Nationale Klimaatweek, kun je deelnemen aan een reeks demo’s waarin praktische, integrale en...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden