Doorboeren op een andere locatie
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verderOm succesvol te kunnen exporteren, en om mee te komen als Nederlandse varkenshouderij, moet de gezondheidsstatus omhoog. Dat vertelde Jan Pijnenburg tijdens de kennisavond Biggenexport van Boerderij.
Volgens Jan Pijnenburg is er nog veel te winnen op het vlak van diergezondheid. Dat baseert hij op eigen onderzoek. DLV Advies heeft een lijst waarop 100 aandachtspunten over diergezondheid staan. Gemiddeld blijken boeren 68 punten te scoren op deze maatlat. De toppers halen 80 punten, de minst presterende bedrijven komen uit op een score van 40.
Jan Pijnenburg zegt een duidelijk verband te zien tussen de uiteindelijke verdiensten en de mate waarin structureel aandacht wordt besteed aan hygiëne. Daarbij gaat het, onder andere, om basale zaken als de schone en vuile weg, looplijnen, ziekenboeg, hygiënesluis en ongediertebestrijding.
Tijdens de kennisavond stond de biggenexport naar Polen centraal. Jan Pijnenburg benoemt in zijn presentatie dat er kosten gemaakt moeten worden om te kunnen exporteren naar Polen. De specialist vraagt zich daarnaast af of Nederland zich moet focussen op de Poolse markt. Met een iets krimpende zeugenstapel is de biggenexport de laatste jaren stabiel rond de 6,5 miljoen dieren, waarvan er 4 miljoen naar Duitsland gaan, 350 duizend gingen er afgelopen jaar naar Polen, 1,2% van de biggen uit Nederland.
Het feit dat steeds meer biggen naar Duitsland gaan ziet Pijnenburg als een positieve ontwikkeling. Jan Pijnenburg licht toe: “De export naar Duitsland past op meerdere fronten beter bij Nederland. Dit is de exportmarkt die het dichtstbij ligt en veelal een plus opbrengt. Als je de exportmarkt naar Duitsland met de export naar Polen vergelijkt spelen de afstand, de kosten voor vervoer, geen koersrisico en meer betalingszekerheid een grote rol. Daarnaast is de taalbarrière tussen het Nederlands en het Duits kleiner dan tussen het Nederlands en het Pools.”
Eén ding staat als een paal boven water: kwaliteit maakt het verschil om een exportwaardig product te leveren.
Neem voor meer nformatie contact op met Jan Pijnenburg.
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.