Transparantie in de varkensvleesketen

Publicatiedatum: 08 april 2021

“Het ontbreken van vertrouwen tussen de schakels in de keten kost de varkenshouderij grof geld”, zegt varkensvleesketenspecialist Peter van Balkom van Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies. Met de prijzenmonitor willen zij bijdragen aan transparantie in de keten en bouwen aan onderling vertrouwen.

Connecting Agri & Food lanceerde eind vorig jaar voor het eerst een prijzenmonitor. De tweede verscheen op 2 april. De prijzenmonitor laat via grafieken de versvleesprijs zien, af boerderij. Net als de gewogen prijs voor onderdelen, de inkoopprijs van de retail en de consumentenprijs. Hetzelfde wordt gepresenteerd voor vleeswaren.

Schakels in de keten in beeld

De prijzenmonitor varkensvlees brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. De prijs af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo geslacht gewicht. Bij de gewogen gemiddelde prijs van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het gaat alleen om de binnenlandse afzet. Verder is het verloop van de inkoopprijs voor de supermarkt en de consumentenprijs te zien. De cijfers zijn gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim vijfhonderd geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Keten sterker maken

Daarnaast worden de top 10 van het volume vers vlees en die van de consumentenomzet bij vers vlees getoond. Voor vleeswaren gaat het om een top 20. "Elk deeltje van de keten is goed in het optimaliseren van de eigen schakel. Maar voor een beter verdienmodel moet je niet de schakels, maar de hele keten sterker maken", zegt Van Balkom.

Betere afstemming vraag en aanbod

Waar het volgens de varkensvleesketenspecialist om draait, is rendementsverbetering door in de keten vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Hoeveel daarmee kan worden verdiend, geeft Van Balkom niet aan. Hij zegt wel dat het om 'grof geld' gaat. De basis voor een optimale afstemming in de keten noemt Van Balkom onderling vertrouwen. En de belangrijkste voorwaarde daarvoor is volgens hem transparantie over waar de kosten worden gemaakt en waar de opbrengsten worden gehaald.

Prijzenmonitor varkens en varkensvleesproducten

In de prijzenmonitor wordt onderscheid gemaakt tussen vers vlees en vleeswaren. Nieuw in de Prijzenmonitor Varkensvlees maart 2020 – maart 2021 is de top-10 vers vlees / top-20 vleeswaren in euro’s en volume.

De monitor geeft vier prijzen weer:

  • De prijs af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo slachtgewicht
  • Bij de gewogen gemiddelde prijs van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik
  • Het betreft alleen binnenlandse afzet
  • De inkoopprijs voor de supermarkt*
  • De consumentenprijs*

* Gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Omzet top-10 vers varkensvleesproducten in euro’s en volume

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de meest actuele varkensvleesprijzen, meld u dan aan voor de prijzenmonitor. Meer informatie hierover treft u op website van Connecting Agri & Food

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Nieuwe Oogst

 

 

BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren

De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...

Lees verder

Subsidie voor Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn provincie Overijssel

Vanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit Overijssel subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit, waterbeheer...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden