Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderDuurzaam bouwen voor open teelten gaat vooral over het thema energie. Hier is volgens Barry Akkerman, Projectleider Bouw Open Teelten bij DLV Advies, voor veel bedrijven nog winst te behalen. Omdat energiebesparing direct geld oplevert, en door de fiscale voordelen van energiebesparende maatregelen, zoals de energieinvesteringsaftrek (EIA). Maar naast energie zijn ook zaken als geluidsoverlast en werkklimaat belangrijk.
Eén van de maatregelen die energie kan besparen is het gebruik van frequentiegeregelde ventilatoren voor het drogen van onder andere uien. Barry Akkerman licht toe: “Wanneer uien gedroogd zijn, kan de ventilator teruggedraaid worden in toeren. 50 procent minder toeren scheelt tot wel 85 procent energie.” Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Daarnaast komen frequentiegeregelde ventilatoren in aanmerking voor de EIA. Dit geldt zowel voor ventilatoren als voor een groot deel van de bijbehorende installatie, zoals bekabeling en schakelkasten.
Ook met koelinstallaties is veel energie te besparen. Akkerman: “Kritisch kijken naar je koelinstallatie geeft je een beter beeld van de kosten en het energieverbruik. Een nieuwe R134a-installatie gebruikt tot wel 35 procent minder energie dan een installatie die wordt omgebouwd naar 407c. Wanneer men veel koelvermogen nodig heeft (vanaf 70-80 kW), dan is CO2-propaaninstallatie met een natuurlijk koudemiddel interessant. Deze heeft een aantal voordelen: door een kleinere DeltaT is er minder indroging bij gevoelige gewassen als winterpeen: de warmte overdracht van CO2 is groter en daardoor levert de verdamper sneller kou. En door het gescheiden systeem zal het product geen risico lopen bij lekkage zoals bij ammoniak. Ook deze installatie valt in de EIA-regeling wat de investering zeer interessant maakt.”
Voor de restwarmte van de koeling heeft Akkerman ook een nuttige bestemming: “In het ontwerp houden wij bij DLV Advies rekening met het hergebruiken van de restwarmte. Deze restwarmte kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor vloerverwarming van de sorteerruimte. Dit biedt een prettiger klimaat om te werken.” Je krijgt het minder snel koud zonder dat de ruimte flink verwarmt hoeft te worden. Daarnaast zijn de vloeren ook sneller weer droog. “In deze tijd van het jaar rij je vaak met natte/modderige machines de schuur in, wat de vloer nat en glad maakt. Door de vloerverwarming is het sneller weer droog”, aldus Akkerman. Kortom, het levert betere werkomstandigheden zonder dat dit extra energie kost. Onlangs heeft de DLV-er een systeem opgeleverd waarbij de restwarmte geheel ter beschikking komt voor gebruik in de woning: “Met de restwarmte wordt een buffervat verwarmd. Dat wordt ingezet voor de verwarming en het warmwatersysteem in de woning. In de zomer als de koelcellen leegstaan, wordt het buffervat verwarmd met een elektrisch element. De benodigde stroom hiervoor wordt geleverd door de eigen zonnepanelen.”
Andere zaken die Akkerman toepast om een goed werkklimaat te creeeren zijn onder andere het gebruik van degelijke en veilige trappen en veel natuurlijk licht. “Een kistenbewaring van zes kisten hoog is geen uitzondering meer. Om naar het bovenste loopniveau te komen, waarvandaan de inspecties op het product worden gedaan, ontwerpen we goede beloopbare trappen. Bij oudere bewaringen zien we nog wel eens smalle onstabiele trappetjes met allerlei luikjes en dergelijke. Dat is levensgevaarlijk. Je moet er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren als je van die hoogtes valt. Daarnaast wordt steeds meer daglicht in de verwerkings- en schuurruimtes toegepast. Dit doen we bijvoorbeeld door een lichtstraat boven in de ruimte te plaatsen. Wat overigens weer als voordeel heeft dat er minder verlichting nodig is.”
Neem voor meer informatie contact op met Barry Akkerman
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.