Video: Zo werkt de Aerius Check

Publicatiedatum: 27 juni 2023

Met de Aerius Check kun je als boer zien of je piekbelaster bent en je kunt zien of je in aanmerking komt voor een uitkoopregeling. Het invullen van de rekentool van het landbouwministerie gaat zo eenvoudig nog niet. Jeroen van Boxmeer, adviseur bij DLV Advies, legt in Boerderij Uitgelicht uit hoe de check werkt.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HOSxxat6Os8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Aerius Check vertelt of je piekbelaster bent

De Aerius Check is een hulpmiddel van de overheid om te kunnen bepalen wat de depositie is van een bedrijf op Natura 2000-gebieden in een straal van 25 km rondom het bedrijf. Is de uitkomst groter dan 2500 mol/jaar dan wordt het bedrijf gezien als piekbelaster. Piekbelasters krijgen te maken met de Uitvoering Aanpak Piekbelasters. Op vrijwillige basis kunnen deze ondernemers meedoen aan regelingen op het gebied van verandering van bedrijfsvoering zoals extensiveren, innoveren, verplaatsen en beëindigen. Zij kunnen ook gebruik maken van SABE vouchers specifiek voor piekbelasters. Hiervoor is een Aerius Checkberekening nodig als bewijs. 

Aerius Check verplicht bij deelname Lbv

Voor ondernemers die bedrijfsbeeindiging overwegen is de Aerius Check een verplicht stuk om bij te voegen bij de aanmelding. Het is in dit geval zeer belangrijk dat de berekening correct is uitgevoerd. De uitkomst is afhankelijk van vele parameters waaronder aantal dieren gemiddeld gehouden in 2021 en de verdeling per stal, de ligging ten opzichte van Natura 2000, welke emissiereducerende technieken er in gebruik zijn per stal, waar de emissiepunten zijn, en de grootte van het Natura 2000-gebied.

Aerius Check laten uitvoeren?

Wilt u een Aerius Check uitvoeren? Laat hieronder uw gegevens achter. Wilt u liever eerst meer informatie? Mail dan naar stikstofregelingen@dlvadvies.nl of neem contact op met Lisanne Wouters (06 82 05 11 97).

* verplichte velden

 

Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij

De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...

Lees verder

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden