Voorstel voor 30 procent afroming ligt op tafel: Nú nadenken over aanschaf productierechten

Publicatiedatum: 01 augustus 2024

Agrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur Vastgoed bij DLV Advies. Er ligt immers een voorstel vanuit het minsterie van LNV op tafel om bij de overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten 30 procent af te romen, met ingang van volgend jaar.

Dat voorstel is onderdeel van het ‘plan van aanpak mestmarkt’, van voormalig landbouwminister Adema. De afroming van rechten (bij bedrijfsoverdracht buiten familieverband en overdracht in algemene zin) moet helpen om de druk op de mestmarkt te verminderen. Tevens worden de stikstof- en fosfaatplafonds in de voorstellen verlaagd om ze in overeenstemming te brengen met de derogatiebeschikking.

Strategische vooruitblik

Het is nog niet zeker of dit voorstel ook definitief zal leiden tot een wijziging van de Meststoffenwet. Het moet dit najaar nog worden behandeld door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. “Maar voor boeren die hiermee te maken gaan krijgen, is het goed om er alvast over na te denken, en eventueel op voor te sorteren”, zegt Marc. “Het voorstel lijkt met het huidige kabinet misschien ver weg. Boeren denken: ‘nu Femke Wiersma er zit, komt het allemaal wel goed’. Maar dat is niet gezegd”, benadrukt hij. “Ook het nieuwe kabinet moet zich schikken naar de Brusselse regelgeving. Het is daarom belangrijk om er nu vast over na te denken.”

Toekomstige afroming: wat betekent dit voor boeren?

Bij varkens en pluimvee is nu nog geen sprake van afroming. Bij melkvee gaat het afromingspercantage bij de overdracht van fosfaatrechten omhoog van 10 naar 30 procent, in het voorstel. Mocht dit inderdaad worden ingevoerd per 1 januari 2025, zoals het streven is, dan zal dat tijdelijk ook een prijsopdrijvend effect hebben, verwacht Marc. En op dit moment is de prijs van fosfaatrecht met minder dan 55 euro per kilo juist historisch laag. De handel ligt min of meer op z’n gat. Dat is veelal het geval in de zomerperiode. Bovendien zitten veel melkveehouders krap bij kas vanwege de hoge mestafzetkosten.

Advies en begeleiding

Niettemin verwacht Marc dat er nog veel bedrijven zijn die voor het einde van het jaar nog ‘iets moeten’ wat betreft productierechten. “Wij kunnen hierin boeren adviseren die strategische keuzes moeten maken”, zegt hij. Marc en zijn collega’s staan klaar om daarbij als sparring partner te dienen. Mochten veehouders inderdaad besluiten om over te gaan tot aankoop van rechten, dan kunnen zij daar eveneens bij van dienst zijn. Marc: “Als agrarisch ondernemer is het van belang tijdig te anticiperen op eventuele overheidsmaatregelen rondom productierechten.”

DLV Advies kan met u meedenken en adviseren wat in uw situatie de beste oplossing is. Ook kan DLV Advies als onafhankelijke partij bemiddelen en u begeleiden met de aan- en verkoop of lease van productierechten.

 

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...

Lees verder

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden