Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderDoor het sterk verbeterde rendement leeft de investeringslust op, blijkt uit marktonderzoek van AgriDirect. Bij nieuwbouw zijn preventieve maatregelen tegen stalbrand en vrijloop-kraamhokken de trends. Naast nieuwbouw en verbouw investeren de varkenshouders die niet stoppen, in bestaande bedrijven op andere locaties dan de thuisbasis.
Nieuwbouwprojecten zijn niet of nauwelijks te vinden, zo bleek op de LlV-beurs in Venray. Te koop staande varkensbedrijven met vergunning des te meer. Varkenshouders investeren dan ook 'zijwaarts' zoals DLV Advies-directeur Paul Bens het noemt. Dat gaat veel sneller dan investeren in een vergunningentraject dat wel tien jaar kan duren. “Als je eindelijk de vergunning binnen hebt, is die al gedateerd vanwege de aangescherpte milieu- en welzijnsregelgeving."
De huidige varkensbedrijven zijn doorgaans 'up to date' en hebben geïnvesteerd om klaar te zijn voor de toekomst. “Daar heeft het jaar 2013 voor gezorgd, toen de Europese milieu- en welzijnsregelgeving dwingend werd opgelegd", zegt Bens. Maar het aantal nieuwe vergunningen dat wordt verstrekt, neemt jaarlijks af. ln 2017 werden er nog maar elf vergunningen voor fokzeugen afgegeven en enkele tientallen voor vleesvarkensstallen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Zijwaarts investeren, zoals Bens het omschrijft, kan betekenen dat een tweede locatie wordt gekocht die bijvoorbeeld geschikt is voor fokgelten of voor de opfok van biggen. Een aparte locatie als biggenopfokstal werkt bovendien bevorderend voor de gezondheid van de varkensstapel en de gezondheidsstatus. Door de biggen of geltenopfok op een andere locatie te doen, ontstaat soms ruimte om extra fokzeugen te houden binnen de bestaande milieuvergunning en stalruimte. Maar extra ruimte op de bestaande locatie kan ook van pas komen als de technische resultaten flink gestegen zijn, waardoor er meer ruimte voor biggenopfok nodig is, vergeleken met vroeger.
Lees het complete artikel in de PigBusiness van april 2018
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.