Femke Klomp-Pullens: ‘Je krijgt hier de ruimte om je eigen rol te pakken’
Dat je bij DLV Advies echt zelf invulling geeft aan je functie blijkt uit het verhaal van Femke. Ze werd benaderd voor een binnendienstfunctie, maar werkt nu alweer ruim drie jaar als Adviseur ROM, waarbij ze aan de vooravond staat van een nieuwe stap in haar carrière. Vanaf juli 2023 begint ze bij ons als teammanager. Dat vraagt om een nadere kennismaking!
Het is 2019 wanneer Femke een telefoontje krijgt van Erwin van Kessel, teammanager bij DLV Advies, met de vraag of ze interesse heeft in een nieuwe uitdaging. Op dat moment zit ze al 12,5 jaar bij haar werkgever. Eigenlijk was ze niet op zoek naar een nieuwe baan. “Ik ken Erwin vanuit mijn netwerk. We zijn beiden actief in de lokale politiek. DLV Advies was op zoek naar een binnendienstmedewerker milieu, maar daar had ik niet direct interesse in. Toch besloten we samen een kop koffie te drinken, of in mijn geval thee”, zegt Femke lachend.
Interessant werkveld
Dat die ene kop thee juist zorgde voor een switch in haar loopbaan, had Femke van te voren niet kunnen bedenken. “Het was een fijn en open gesprek waarbij ik aangaf welk werkveld mij juist wel interessant leek. Ik wilde mij honderd procent richten op de stoppende boer. Binnen DLV Advies was daarvoor nog niemand helemaal verantwoordelijk, maar daar hadden ze wel interesse in.”
Betrokken medewerkers
En zo komt het dat Femke inmiddels alweer ruim drie jaar de door haar zo vormgegeven functie bekleedt. En dat ze helemaal op haar plek zit, blijkt wel als ze enthousiast vertelt over haar baan. “Mijn rol ligt echt buiten. Ik ben veel in gesprek met gemeenten, klanten en andere stakeholders. Ik richt mij met name op de creatieve kant van het werk. De juridische kant heb ik zelf wat minder mee. Daar heb ik collega’s voor die mij daarbij ondersteunen. Zo schrijf ik relatief weinig stukken zelf. Het is fijn om een betrokken binnendienst te hebben die de drive heeft om dat wel goed te doen. De functie is precies zo vormgegeven zoals ik mij voorstelde.”
Spiegel voorhouden
Femke wisselt haar momenten op kantoor af met afspraken buiten de deur. Waarbij ze ook vaak aan de keukentafel zit van een agrarisch ondernemer die wil stoppen met het bedrijf. “Dat zijn soms best heftige gesprekken. Aan mij de taak om te achterhalen wat de klant wil. Ik houd ze echt een spiegel voor, waarbij ik graag hoor hoe zij de toekomst voor zich zien. Ik wil namelijk zeker weten dat ze achter hun keuze staan en dat ik ze ook op persoonlijk vlak zo goed mogelijk kan bijstaan. Soms weet een ondernemer helemaal nog niet wat ze met de locatie willen gaan doen wanneer ze gestopt zijn met boeren. Ik bespreek dan de mogelijkheden.”
Balans zoeken
“Mijn werk bestaat uit drie schakels waar ik rekening mee moet houden: wat wil de ondernemer, wat wil de gemeente en welke opties zijn er in het gebied waar het bedrijf gevestigd is? Die vragen zijn niet altijd direct in te vullen en soms is het echt een kwestie van de juiste balans zoeken”, legt Femke vol enthousiasme uit.
Opgroeien bij de boer
Dat Femke de ‘taal’ van de boer spreekt, dat is duidelijk wanneer ze haar verhaal vertelt. Ambieerde ze altijd al een baan als die bij DLV Advies? “Ik ben een boerendochter en ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf. Inmiddels zijn mijn ouders gestopt met boeren, dus ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zo’n proces werkt. Toch wilde ik in mijn jeugd nooit iets in de agrarische sector doen. Ik heb het Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO, red.) gevolgd. Maar ik was in de praktijk te veel op het lab bezig in plaats van met mensen. Ik wilde dan ook graag mijn kennis verbreden. Daarom besloot ik de master Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement te volgen. Tijdens de opleiding kwam ik met HAS-studenten in aanraking, waarmee ik samenwerkte aan projecten. Zo kwam ik weer met de agrarische kant in aanraking.”
Specialiseren
“Bij het vorige bedrijf ben ik drie jaar omgevingsspecialist geweest om vervolgens ook meer individueel advies te geven. Inmiddels werkte ik parttime, maar in 28 uur kun je niet op alle vlakken alle wetgeving bijhouden. Dat was ook wel de trigger om naar DLV Advies over te stappen. Hier kun je je echt specialiseren in één ding dat je heel goed kan doen, in plaats van alles een beetje. Daarnaast wordt er hier echt gekeken naar de persoonlijke vaardigheden en interesses. Ook dat is DLV Advies.”
Flexibel en meedenkend
Maar, zo zegt Femke, dat is niet alleen waarom werken bij DLV Advies haar zo past. “Je krijgt de ruimte om je eigen rol binnen het bedrijf te pakken. Daarnaast is er veel flexibiliteit. Dat komt van beide kanten. Zo kan ik mijn jonge gezin en de activiteiten voor de politiek goed combineren. Daarnaast weet je teamleider wat er speelt. Zij werken als meewerkend voorman en staan dichtbij het team. Zo hebben we samen heel veel kennis in huis.”
Mentorschap
Naast haar rol als Adviseur ROM vervult Femke ook de taak als mentor, bedoeld om nieuwe medewerkers een zachte landing binnen het bedrijf te geven. “We vinden het belangrijk dat je niet alleen welkom wordt geheten door je directe collega’s, maar ook door medewerkers buiten je eigen vakgebied. In de eerste drie maanden krijg je een mentor aangewezen met wie je één keer in de twee weken overleg hebt. De gesprekken zijn vertrouwelijk en gaan niet direct over inhoudelijke zaken, maar meer om het uitwisselen van ervaringen. Na drie maanden kunnen de gesprekken verlengd worden, maar eigenlijk staat iedereen binnen het bedrijf voor elkaar klaar.”
Fijne sfeer
Vanaf juli 2023 begint Femke aan haar nieuwe functie als teammanager. “Ik ben daarvoor gevraagd en kijk er erg naar uit. Ik blijf ook zelf mijn projecten uitvoeren en klantgesprekken houden, maar neem daarnaast ook meer de coachende rol op mij. We hebben het hier onderling ook erg leuk met elkaar. Dat maakt werken bij DLV Advies ook écht leuk!”