Biomassakachel in 5 jaar terugverdiend

Publicatiedatum: 11 februari 2022

Met de stijgende gasprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in een biomassakachel voor het verwarmen van varkens- en pluimveestallen. “Ongeacht of je houtpellets stookt of houtsnippers: in beide gevallen is de terugverdientijd vaak circa vijf jaar”, weet Jan Pijnenburg, adviseur bij DLV Advies.

Het laatste kwartaal van 2021 zijn de energieprijzen door het dak gegaan. Eind december piekte de gasprijs op 180 euro per megawattuur. De prijs is inmiddels weer iets gezakt, maar feit is dat de gasprijs vorig jaar acht keer over de kop is gegaan. Dat maakt dat menige veehouder zich achter de oren begint te krabben en de thermostaat liever een graadje lager zet.

Slimme Stalmeters

Dat er (te) zuinig wordt gestookt, komt ook naar voren in het project Slimme Stalmeters, waar enkele honderden intensieve veehouderijbedrijven aan meedoen. Daarbij lezen meters realtime en continu uit hoe het staat met het CO2-gehalte, ammoniakgehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de stal. Jan Pijnenburg: “Zeker in de winterperiode zien we dat de CO2-gehaltes en de relatieve vochtigheid nog vaak te hoog zijn. Dat betekent dat je dus meer moet ventileren - maar dan moet je ook meer stoken. En met de huidige energieprijzen vinden veel boeren dat te duur.”

Misverstanden

Een kachel gestookt op houtpellets of houtsnippers kan dan uitkomst bieden. Maar Pijnenburg ervaart dat er in de praktijk wel een aantal misverstanden leven hieromtrent. “Biomassa zou te duur zijn. De subsidie die er eerst op zat, is afgeschaft, waardoor het idee leeft dat het niet meer uit kan. En ten derde denken veehouders dat zo’n houtgestookte kachel een hoop trammelant geeft.” De energiespecialist begrijpt deze tegenargumenten wel. Echter, het alternatief is volgens hem in veel gevallen nog veel slechter: fossiele brandstof blijven gebruiken.

Prijzen, aanbod en rendabiliteit

“Gemiddeld genomen zijn houtprijzen veel stabieler dan gasprijzen.” Er is in elk geval ruim voldoende aanbod van met name houtsnippers, waardoor er minder druk staat op de prijs, weet hij. “Je moet natuurlijk wel voldoende stookvolume hebben om zo’n systeem rendabel te krijgen. Maar door de bank genomen kun je zeggen dat vanaf een jaarverbruik van 10.000 kuub gas houtpellets interessant begint te worden, en vanaf 50.000 kuub gas ben je goedkoper uit met houtsnippers.”

Grotere opslag

Het verschil tussen pellets en snippers zit ‘m in de grotere opslag die nodig is voor houtsnippers, die veel volumineuzer zijn dan de geperste pellets. Snippers moet je bovendien met een shovel of bobcat laden uit de opslag. Dat kost dagelijks een kwartier tot een half uur arbeid, die je ook moet terugverdienen, rekent hij voor. Voor beide systemen geldt op dit moment een terugverdientijd van zo’n vijf jaar. Al hangt dat natuurlijk mede af van de gasprijs, de prijs van de biomassa, de kwaliteit van de stookketel, de beschikbaarheid van ruimte, de opzet van het bedrijf en het te stoken volume.

Belangstelling neemt toe

Pijnenburg merkt dat er onder invloed van de hoge gasprijzen nu wel meer belangstelling komt voor biomassa-kachels. “Een voordeel is ook dat je met biomassa meer kunt dan met een warmtepomp” geeft hij aan. “Warmtepompen zijn wel geschikt om in te zetten bij vloerverwarming in de stal, omdat zij het water tot 45 graden kunnen verwarmen. Maar voor ruimteverwarming is dat te weinig. Met een biomassakachel kom je wel aan de 90 graden. Dat maakt zo’n systeem ook geschikt voor ruimteverwarming in de stal en in huis, en voor het verwarmen van het tapwater, wat minstens 70 graden moet zijn”, aldus Pijnenburg.

Meer weten?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten of dit voor u interessant is, neem dan vrijblijvend contact op met Jan Pijnenburg of vul onderstaand formulier in. Hij helpt graag om het antwoord op deze vraag helder te krijgen.

* verplichte velden

 

Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu

Aanschaf van een eigen accu voor de opslag van energie wordt voor ondernemers steeds interessanter. Technisch gaan de ontwikkelingen razendsnel en ook...

Lees verder

Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek

We zien dat de realisatie van monomestvergistingsinstallaties steeds vaker plaatsvindt. Inmiddels draaien er naar schatting meer dan 100 installaties en...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar