Energiebesparing in de landbouw

Publicatiedatum: 30 oktober 2020

Agrarische ondernemers leveren een steeds groter aandeel in duurzame energie. Energie is iedere maand weer een grote kostenpost. Daarom kan duurzame energieproductie- en opslag, zeker bij integratie in de bedrijfsvoering, bijdragen aan kostenbesparing en bovendien versterkt het de maatschappelijke acceptatie van landbouwproductie.

Het volledig integreren van duurzame energieproductie en -opslag in de totale bedrijfsvoering vraagt om herontwerp van bestaande agrarische bedrijfsprocessen. Toch is besparen op energie voordehand liggender dan gedacht. Door zelf energie op te wekken, door slimme besparingsmogelijkheden, of door scherper in te kopen. Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Verzilver GvO’s

Energiebedrijven zijn tevreden met de duurzame kwaliteiten in de agrarische sector. In de toekomst verwachten zij meer dan 25% van de duurzame energie hieruit te kunnen halen. Uiteraard wordt de energie in eerste instantie gebruikt voor het bevorderen van het bedrijf. De energie wordt verdeeld tussen de productie van het land, de machines en het voeren van dieren. De overige energie wordt teruggekaatst naar de energiebedrijven, die deze energie weer verspreid naar derden. Zo is de wisselwerking tussen de agrarische sector en energiebedrijven voltooid.
Wekt u duurzame energie op en is er sprake van een grootverbruikaansluiting? Voor iedere 1.000 kWh netto stroom die groen wordt opgewekt ontvangt u een GvO. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat voor hernieuwbare groene stroom die aantoont waar, wanneer en uit welke duurzame bron de stroom is opgewekt. Deze GvO’s zijn te verzilveren. Wanneer dus meer teruggeleverd wordt dan dat er verbruikt wordt, kan dit een leuke bijverdienste zijn. DLV Advies onderhandelt namens u en andere agrarische ondernemers voor de beste prijs voor GvO’s.

Meer informatie over GvO’s


Benut zelf opgewekte energie efficiënt

U kunt als agrarische ondernemer meer energie opwekken, zonder dat het bestaande elektriciteitsnetwerk verzwaard hoeft te worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Zonder netverzwaring maximaal hernieuwbare energie produceren' van WUR, Liander en LTO Noord.
In dit onderzoek stonden een melkveehouderij- en een akkerbouwbedrijf model. Onderzoekers bekeken hoe een bedrijf de productie en benutting van groene stroom kon maximaliseren en tegelijkertijd overbelasting aan het bestaande middenspanningsnet en het laagspanningsnet kon voorkomen. Door, met name tijdens de uren van piekproductie, zoveel mogelijk eigen energie te benutten, is het mogelijk meer zonnepanelen te installeren dan maximaal kan binnen de bestaande netaansluiting. Het zelf benutten van deze energie in de bedrijfsvoering maakt het mogelijk om meer hernieuwbare energie op het bedrijf te produceren zonder verzwaring van het middenspanningsnet en het laagspanningsnet. Dit levert extra inkomen op en bespaart direct maatschappelijke kosten.

De energiescan

De energiescan biedt inzicht in het energieverbruik. Per bedrijfsonderdeel wordt het stroom- en gasverbruik in beeld gebracht. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met de norm van soortgelijke bedrijven. Een specialist maakt een analyse van het energieverbruik in de huidige situatie. In dit rapport is te zien waar u energie op kunt besparen, maar ook waar u goed op scoort. Zo wordt duidelijk welke investeringen er eventueel nodig zijn om besparingen te realiseren, worden fiscale mogelijkheden zichtbaar en tevens eventuele subsidies die aan te vragen zijn bij het besparen van energie.

Meer informatie over de energiescan


Toepassing van zuinige en duurzame technieken

We zijn al even op weg in de transitie naar een duurzame agrarische sector. Nieuwe technologie doet al enige tijd zijn intrede en precisielandbouw neemt een vlucht.
Maar ook kleine maatregelen dragen bij. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld ledverlichting en op frequentie aangestuurde pompen, zijn onze huidige technieken al een stuk zuiniger. Daarnaast wordt met slimme systemen warmte teruggewonnen, bijvoorbeeld ventilatiewarmte die hergebruikt wordt om de ingaande lucht te verwarmen.
Ondanks de relatief dure investeringen van duurzame producten als zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen worden deze, na goede omstandigheden, binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. Zeker nu ook de banken wat sneller durven te investeren in duurzame technieken, is dit een slimme zet.

Welzijn van dieren prioriteit

De agrarische sector draagt steeds meer bij aan de duurzame ambities in de samenleving. Ondernemerschap en samenwerking in de keten is de kracht van de agrarische sector.
Ondanks dat er voldoende te behalen is in duurzaamheid en energiebesparing, staat voor een veehouder het welzijn van zijn dieren voorop. Gelukkig zien we dat bij iedere aanpassing ter verbetering van het energieverbruik de prestaties van de dieren naadloos aansluiten.

Wilt u advies in bovengenoemde mogelijkheden? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar