Volgens Erik van Eekelen, projectleider Energie bij DLV Advies, heeft de energietransitie alleen kans van slagen met behulp van het opwekken van duurzame energie in de agrarische sector. “Zij hebben grotere oppervlaktes beschikbaar voor zonnepanelen, zitten in de buitengebieden voor de beste wind en hebben mest beschikbaar voor bijvoorbeeld mono-mestvergisting.”
Energieneutraal of zelfs energieproducent?
Waar voorheen het aandeel energie in de totale kosten zo’n 3% tot 4% was, kan het momenteel zelfs gestegen zijn tot bijna 10%. Dat dit dus een belangrijke kostenpost is om rekening mee te houden, mag duidelijk zijn. Daarnaast is er zowel landelijk als wereldwijd veel aandacht voor duurzame energie en zijn er diverse subsidies en investeringsregelingen aan te vragen om de gestelde doelstellingen te behalen. “Energietransitie, waarbij onder andere de mogelijkheid is om energieneutraal te gaan werken of zelfs energieproducent te worden, is dan ook zeker een onderwerp wat nu zeer aantrekkelijk is om onderzoek naar te doen” aldus Erik.
Voorwerk en de verbinding met overheden
Voor er een keuze kan worden gemaakt, moet er eerst gedegen voorwerk worden gedaan. Het uitvoeren van een energiescan en een bijbehorende rendementsberekening is dan ook belangrijk om mee te starten en de juiste inzichten te krijgen. Daarnaast vragen de verschillende vormen van energietransitie om een verschillende aanpak, dikwijls is het maatwerk en welke projectbegeleiding is nodig voor een optimaal resultaat. Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. “Vaak zijn overheden ook nog zoekende naar de beste verbinding met de agrarische sector en is daar dus ook zeker nog winst te behalen” vult Erik aan. “In deze onduidelijkheden kunnen wij dan ook een verhelderende rol spelen om te komen tot een win-win situatie.”
Energietransitie en de verschillende mogelijkheden
Energietransitie zelf is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening blijvend anders is van aard en vorm dan in het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen, is de energievoorziening meer lokaal georganiseerd en is er veel aandacht voor energiebesparing en energieopslag. Er zijn diverse vormen voor het opwekken van duurzame energie mogelijk en daarbinnen zijn weer diverse technieken beschikbaar waarbij de meest bekende zonnepanelen, windmolens, warmteterugwin-installaties en mestvergisters zijn. Ook met betrekking tot de opslag van energie worden er stappen gemaakt en komen er steeds meer mogelijkheden. En voor al deze technieken zijn weer specifieke subsidiemogelijkheden en investeringsregelingen aan te vragen.
Aandachtspunten bij opwekken van energie
Ook heeft elke techniek zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is er voor zonnepanelen op daken geen vergunning nodig en betreft het een lage investering per opgewekte kWh, echter is de opwek alleen overdag mogelijk. Windmolens daarentegen wekken dag en nacht op, hebben een lange levensduur maar hebben weer een minimale windhoeveelheid nodig om op te starten. Voor warmteterug-win-installaties is een vergunning ook niet nodig maar is de opwek alleen voor eigen gebruik. Mestvergisters tenslotte wekken 24 uur continu op maar zijn niet voor iedereen mogelijk omdat rendabel maken alleen met grotere volumes mest mogelijk is. Daarnaast zijn er nog algemene aandachtspunten voor het opwekken van duurzame energie, te denken valt aan de netwerkcapaciteit, de aansluiting, bouwtechnische eisen en het draagvlak in de directe omgeving.
Opslag van energie
Erik: “Door de mismatch tussen het opwekken van duurzame energie en de beperkingen van de netwerkcapaciteit, wordt de optie van opslag steeds belangrijker. Tijdelijke opslag in batterijen voor een uitgestelde levering van duurzame energie, zou dus een uitstekend middel en alternatief kunnen zijn.” Opslag is dan ook een onderwerp waar steeds meer focus op ligt en hier worden in de nabije toekomst dan ook zeker verbeterde mogelijkheden in verwacht. Zo voert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor de subsidieregeling SDE++ 2022 opnieuw onderzoek uit naar de mogelijkheden. “Wanneer de overheid dit gaat stimuleren, zal dit de energietransitie dan ook weer een stuk verder helpen.” sluit Erik af.
Interesse?
Met onder andere een energiescan, de daarbij behorende rendementsberekeningen, het bespreken van de mogelijkheden, het aanvragen van de vergunningen en subsidies tot aan de projectbegeleiding bij de realisatie, onze adviseurs ondersteunen u bij het gehele traject. Interesse? Neem geheel vrijblijvend contact op met Erik of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.