Inzicht in marktontwikkelingen energie

Publicatiedatum: 04 juli 2018

Sinds 2017 zijn de gas- en elektraprijzen aan het stijgen. Of deze tendens door blijft gaan is lastig in te schatten, maar er zijn wel factoren aan te wijzen die invloed hebben op een lagere of hogere energieprijs. Zoals economische ontwikkelingen, politiek en een fluctuerende olieprijs. De energieleveranciers hebben te maken met deze en andere factoren, waar zijzelf geen invloed op hebben. Toch zullen er altijd bij de energieleveranciers verschillende tarieven gehanteerd worden. Een inzicht in de marktontwikkelingen die gevolgen heeft voor de energieleveranciers en daarmee de gas- en elektraprijzen:

Grafiek 1: Ontwikkeling elektraprijs                                         Grafiek 2: Ontwikkeling gasprijs


Bron: Nuon (update september 2018)

Factoren van invloed op energieprijzen

  • Economische ontwikkelingen
    In economische slechte tijden proberen huishoudens en bedrijven te besparen op het energieverbruik. Het gevolg hiervan is dat er minder vraag is. Nu de economie aan het stijgen is merken we dat men minder scherp is op deze kosten en het verbruik dan ook toeneemt.
     
  • Politiek
    Door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen zijn we steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland. Daarnaast wordt er steeds meer druk uitgeoefend tot het sluiten van steenkoolcentrales in verband met duurzaamheidsdoelstellingen. Deze centrales wekken momenteel echter de goedkoopste energie op. Deze politieke beslissingen brengen onzekerheid met zich mee wat resulteert in een hoger tarief.
     
  • Fluctuerende olieprijs
    Naast de kolencentrales zijn er in Nederland nog veel gascentrales die met de kostprijs direct gekoppeld zijn aan de olieprijs. De OPEC-landen (organisatie van olieproducerende landen) hebben afgesproken dat er minder olie geproduceerd mag worden. Door alle onrust in het Midden-Oosten, waar veruit de meeste olie vandaan komt, wordt de druk om meer olieproductie groter. Echter zullen er dan eerst afspraken gemaakt moeten worden tussen de OPEC-landen. De vraag blijft of ze teruggaan naar het “oude” productieniveau omdat dat de verkoopprijs van ruwe olie drukt.


Grafiek 3: Ontwikkeling olieprjis


Bron: Nuon (update septemver 2018)

  • Weersomstandigheden
    De weersomstandigheden hebben invloed op de gehele vraag naar energie. Koude winters zorgen voor meer gasverbruik maar ook voor meer gasopslagcapaciteit wat de prijs doet stijgen. Zachte winters hebben het omgekeerde effect. Zonnige periodes geven meer zonne-energie maar ook veel meer verbruik door airco’s. Algemene trend geeft dan ook aan dat rustig en stabiel weer gunstig is voor de totale energiemarkt. We zien echter de laatste jaren dat de weersomstandigheden eerder onstuimiger worden dan rustiger.
     
  • Relatief prijsniveau
    Energiecentrales hebben een bepaalde kostprijs nodig om de werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren. Indien het prijsniveau van energie laag is, zullen fluctuatie in bovenstaande factoren sneller leiden tot een prijsstijging. Momenteel hebben we te maken met, historisch gezien, relatief lage gas- en elektraprijzen.

Uitgaande van de  hierboven genoemde factoren schatten wij in dat de energietarieven de komende tijd licht blijven stijgen. Ons advies is daarom om de tarieven nu voor een langere periode vast te zetten. 

Heeft u nog geen energiecontract via DLV Advies? DLV Advies bemiddelt voor haar klanten in zowel in- als verkoop van elektra en gas. Bent u nieuwsgiering naar onze prijzen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld

Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...

Lees verder

Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst

De energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar