Met slimme aanpassingen energiekosten besparen

Publicatiedatum: 08 november 2019

Op een gemiddeld rundveebedrijf zijn vaak grote energieverbruikers aanwezig zoals melkrobots, koeltanks en vacuümpompen. Deze machines hebben veel energie nodig om te kunnen opwarmen of juist af te koelen. “Het loont dan ook snel voor de rundveehouder om met slimme aanpassingen op het bedrijf de energierekening omlaag te brengen. Zo kan er veel geld worden bespaard”, zegt Ton van Esch, projectleider Bouw.

Hoog energieverbruik vacuümpomp

De vacuümpomp van de melkinstallatie is een grote energieverbruiker. Een regelventiel brengt het maximale vacuümniveau, van de continu op volle toeren draaiende vacuümpomp, naar beneden. Dat doet het ventiel door ‘valse’ lucht aan te zuigen waarmee onnodig veel stroom wordt verspild. Dat hoge stroomverbruik vindt u vast terug op de energierekening.

“De vraag is of dat grote energieverbruik wel nodig is, want de maximale vacuümcapaciteit is alleen nodig tijdens het reinigen. En ook tijdens het melken is maar een beperkte hoeveelheid vacuüm nodig. De onnodige stroomverspilling van de vacuümpomp kunt u terugbrengen door het toepassen van een frequentieregelaar”, zegt van Esch.

Frequentieregelaar

Door het toepassen van een frequentieregelaar wordt het toerental (de frequentie) van de motor verlaagd, waardoor de machine minder energie verbruikt. Een sensor traceert hoe hoog de vacuümbehoefte is en die geeft een seintje door aan de frequentieregelaar. Van Esch: “Daardoor reduceert de sensor tot ongeveer 60% van de overcapaciteit van de vacuümpomp en neemt het stroomverbruik af met ongeveer 40%. De werkelijke besparing is afhankelijk van de overcapaciteit van de pomp en het aantal draaiuren.”

Warmteterugwinning

Op een melkveebedrijf gebruikt de ondernemer dagelijks warm water voor meerdere doeleinden. Hij verwarmt daarvoor het leidingwater, gebruikmakend van elektriciteit of gas. Energie kan hierbij bespaard worden door het gebruik van een warmteterugwinningsinstallatie.
Een warmteterugwinningsinstallatie haalt de warmte van het koelaggregaat en brengt dit via een warmtewisselaar over op water. Hiermee is het mogelijk om het water tot 50°C op te warmen. Door het toepassen van een warmteterugwinning hoeft het koude water niet vanaf een lage temperatuur naar 80°C verwarmd te worden, maar start de opwarming van het water vanaf 50°C. Dit geeft een besparing van 50% op de verwarmingskosten van water.
“Energetisch gezien is het aantrekkelijk om hier met een warmtewisselaar als warmteterugwinning water op te warmen naar ongeveer 50°C. De extra kWh (2 kWh/1000 liter melk) die de koelmachine hierbij verbruikt, weegt ruim op tegen de stroom- en gaskosten voor het opwarmen van water van 10 naar 50°C”, zegt van Esch.

Energieadvies

DLV Advies biedt een op maat gemaakt energieadvies aan. Naast het advies zorgen wij er ook direct voor dat u voldoet aan de informatieplicht energiebesparing. Als hulpmiddel zetten onze adviseurs een Energiescan in, speciaal ontwikkeld speciaal voor melkveehouders. De Energiescan is toepasbaar binnen ieder agrarisch bedrijfstype. 

Meer over de energiescan

Wilt u weten hoe u energie kunt besparen? Neem dan contact op met Ton van Esch.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar