Energiemonitoringsrapport
“Nu die correctiebedragen bekend zijn, is het een goed moment voor een definitieve energiemonitoringsrapportage over het afgelopen jaar”, adviseert Erik. “Je krijgt dan inzicht in wat de panelen hebben opgeleverd, zowel in euro’s als in kWh.” Ondernemers met zonnepanelen hebben immers te maken met diverse partijen, die allemaal hun eigen debet- en creditafrekeningen sturen. “Denk aan de netbeheerder, de meetbedrijven en de energieleverancier die maandelijks facturen sturen. Ook ontvang je geld vanuit de Garantie van Oorsprong of RVO.” Dat allemaal bijhouden en doorgronden, is een hele klus. “Met zo’n energiemonitoringsrapport krijg je inzicht in de geldstromen. Je ziet ook welke inkomsten eventueel ontbreken, of waar je wellicht te veel betaalt.” Zo komt het in de praktijk wel eens voor dat GvO-certificaten niet worden uitgekeerd. Of er blijkt nog te besparen op het vastrecht voor grootverbruikers. Iets wat nog wel eens te hoog wordt ingeschaald, weet Erik.
Opwek overeenkomstig verwachting
Ook de technische kant van het functioneren van de installatie wordt nagelopen. Is de productie van de panelen in overeenstemming met de verwachting? “Als je dat niet uitzoekt, kom je er nooit achter”, zegt hij. “Soms zijn de opwekcijfers lager dan de prognose en blijkt er sprake van een klein technisch probleem in het systeem zelf, dat makkelijk te verhelpen is.”
Erik heeft een heel aantal klanten die jaarlijks een rapport laten opstellen. “Veel mensen hebben niet goed in beeld wat hun zonnepaneleninstallatie oplevert. Met zo’n rapport hebben ze de geldstromen inzichtelijk en kunnen ze zien of alles klopt met de voorspelling.”
Meer weten?
Bent u benieuwd wat uw zonnepanelen hebben opgeleverd of heeft u andere energievraagstukken? Onze adviseurs staan voor u klaar.
Wilt u dat onze adviseurs contact met u opnemen? Vul dan onderstaand formulier in.