SDE-regeling biedt kansen voor zonnepanelen en mestvergisting

Publicatiedatum: 26 februari 2020

De laatste SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) opent op 17 maart, waarna in het najaar de nieuwe SDE++ op 29 september 2020 opengaat. De nieuwe SDE++-regeling is gericht op het vermijden en beperken van CO2-uitstoot. Een innovatie die binnen beide SDE-regelingen past is mestvergisting.

Beide subsidieregelingen zijn geschikt voor zonne- en windenergie en biomassa. Bij SDE++ is er ook ruimte voor nieuwe technieken die CO2-reductie realiseren. Joan van den Heuvel, specialist duurzame investeringen, adviseert dan ook om niet te wachten op de SDE++-regeling voor de aanvraag van subsidie. “Voor de € 5 miljard die vrijgemaakt is voor de SDE++-regeling komen meer en nieuwe technieken in aanmerking, waardoor er meer concurrentie komt op het beschikbare budget.” 

Monomestvergisting en SDE

Een innovatie die binnen beide SDE-regelingen past is mestvergisting. Bij mestvergisting wordt de methaan uit verse mest omgezet naar biogas. Biogas kan gebruikt worden voor de opwekking van stroom en warmte of kan omgezet worden naar gas van hogere kwaliteit, namelijk aardgas. Harm Wientjes, projectaccountmanager vertelt: “Het omzetten van biogas naar aardgas is een kostbare investering en is interessant vanaf 400 koeien. Het opwekken van stroom en warmte door biogas te verbranden vraagt in veel gevallen een kleinere investering en kan al interessant zijn vanaf 200 koeien.”

Samenwerking in mestvergisting

Naast berekenen of de investering terugverdiend kan worden, is het onder andere van belang om te weten welke aanpassingen er aan de stal gedaan moeten worden, hoe goed de kwaliteit van de mest is en wat er na de vergisting met de mest gedaan wordt. Harm: “Het is ook mogelijk om een samenwerkingsverband op te zetten met een andere boer in de buurt. Omdat mest zo vers mogelijk moet zijn voor vergisting onderzoeken wij momenteel de mogelijkheden voor pijpleidingen in de grond.”

Wilt u meer weten over monomestvergisting of wilt u laten berekenen of dit voor u interessant is? Neem dan contact op met Harm Wientjes.

Lees meer over de openstellingsronde van de laatste SDE+-regeling in het eerder gepubliceerde artikel laatste kans SDE voorjaar 2020.

Voor meer informatie over het indienen van een SDE-aanvraag kunt u contact opnemen met:
Maaike Pels of Anneke van Uden (Zuid- en West-Nederland)
Stijn Haarhuis (Oost- en Noord-Nederland)

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties