Slechts 1 kans op SDE++ 2021

Publicatiedatum: 04 mei 2021

In voorgaande jaren stelde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) twee openstellingen beschikbaar voor de aanvraag van SDE++ subsidies. Dit jaar vindt de openstelling enkel op 21 september plaats. Veranderende terugleveringsmogelijkheden maken het wel interessanter om deel te nemen.

Tot nu toe blijkt dat investeren in duurzame energiebronnen zoals; windmolens, biomassavergisters, opvang en opslag van CO2 of zonnepanelen vooral voor boeren lucratief is. “Op bestaande staldaken is veel ruimte en de constructie in veel gevallen relatief sterk. Rondom het erf is vaak genoeg beschikbare grond om de wind- of biomassa te gaan benutten. Daarbij is het voor boeren vaak interessanter om eigen energie op te wekken omdat er een hoog eigen verbruik is. Vergelijk de situatie bijvoorbeeld met een autogarage, waar minder energie nodig is, en vaak minder ruimte (zoals een kleiner beschikbaar dakoppervlakte). Vandaar dat opwek van hernieuwbare energie in de agrarische sector in combinatie met SDE++ subsidie lucratief is”, aldus Anneke van Uden, projectleider Energie bij DLV Advies.

Groot- of kleinverbruik

“Niet ieder agrarisch ondernemer ziet direct winst in de benutting van de SDE++ regeling. Dat heeft te maken met de omvang van het bedrijf (energieverbruik) en de capaciteitsmogelijkheden (hoeveelheid op te wekken stroom). Bij kleinverbruik – minder dan tot en met maximaal een 3 x 80 A aansluiting – geld bijvoorbeeld ISDE-subsidie. De SDE++ kan voor zonne energie alleen benut worden in combinatie met een grootverbruik aansluiting, meer dan 3 x 80 A.”

Anneke vervolgt: “Vanwege transportbeperking bij netwerkbeheerders is het niet overal mogelijk om energie terug te leveren. Aangezien de overheid de klimaatdoelstellingen van 2030 graag wil halen, ontstaat nu een groeiende animo onder grote transporteurs en overheidsinstanties om te investeren in meer capaciteit voor transport van energie. Dat maakt het toch interessanter voor boeren om te gaan investeren in grotere vormen van energieopwekking. Zonder SDE++ subsidie kan een investering in zonne energie op grote schaal overigens niet uit, deze aanvraag loont bij grootverbruik dus altijd.

Goed voorbereidt

Normaliter zou het team Energie van DLV Advies nu druk zijn met subsidieaanvragen voor boeren in heel Nederland. Dit jaar kan het alleen in het najaar. Dat neemt volgens de gedreven adviseur niet weg om juist nu na te denken over de nabije toekomst. “Veehouders of tuinders die zich nu laten informeren over mogelijkheden op het eigen erf en wat er in de markt verkrijgbaar is, hebben dan tijd om goede overwegingen te maken. In de zomer is het moment om concrete eigen plannen te formuleren. Zodra wij met de ondernemer aan tafel zitten en samen een doel opstellen, vragen we in september de subsidie aan. Wanneer die is toegewezen gaan we aan de slag.

In de praktijk blijkt nog een plus voordeel voor boeren. Zij zijn zelf ondernemer en kunnen daarom ook snel schakelen wanneer er is besloten om te gaan investeren. Dat is prettig voor alle betrokkenen. Op naar snel resultaat! Zo sluit Anneke haar uitleg over de marktsituatie energiek af.

Kansen verkennen? Bel of mail Anneke en laat haar licht schijnen over uw situatie en wensen.

Verduurzaming blijft op de agenda

Op dit moment zijn overkoepelende organisaties zoals ‘topsector energie’ druk met de marktconsultatie van de SDE++ subsidies 2022. Dat houd in dat marktpartijen op basis van schriftelijke reacties en gesprekken met medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), inspraak hebben op het uiteindelijke advies dat het ministerie van EZK ontvangt. Het PBL zal met ondersteuning van TNO en DNV GL, informatie verstrekken over verschillende onderdelen van de SDE++. Vervolgens besluit de minister eind van dit jaar over de inhoud [open te stellen categorieën en de bijbehorende basisbedragen] van de SDE++ openstelling 2022. Dus ook voor het opvolgende jaar zit ondersteuning in verduurzaming in het vat.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar