Doorboeren op een andere locatie
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verderMet de tweede coronagolf in het najaar, blijven de (economische) gevolgen zwaar drukken op de samenleving en daarmee ook op de bedrijfsresultaten van de agrarische ondernemer. Het kabinet is inmiddels met de uitwerking van een derde steunpakket gekomen waarbij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) met name toegankelijker is geworden voor de agrarische ondernemer.
Naast deze verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), kunnen bedrijven gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) of de Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het derde steunpakket is op 1 oktober ingegaan. De TVL kan vanaf 25 november weer aangevraagd worden.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers kunnen een subsidie aanvragen. Een positieve verandering ten opzichte van de voorgaande TVL-regeling is dat de TVL 3.0 nu ook expliciet is opengesteld voor de land- en tuinbouw. “Anders dan bij de eerste twee tegemoetkomingen worden er nu geen SBI-codes, die aangeven wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn, meer uitgesloten. Agrarische ondernemers kunnen bij een omzetverlies van meer dan 30% een beroep doen op de TVL”, vertelt Gerdien Aaftink, projectleider bij DLV Advies.
De TVL wordt opgedeeld in 3 kwartalen. Bedrijven die aan de voorwaarden van de TVL voldoen, kunnen voor iedere periode een nieuwe TVL-aanvraag doen bij de RVO. De derde steunmaatregel TVL kan vanaf 25 november aangevraagd worden en is bedoeld voor de periode van 1 oktober t/m 31 december 2020. Hierin geeft de RVO aan dat er voldoende subsidie beschikbaar is voor personen die hier recht op hebben. Alle informatie hierover is terug te vinden op de site van RVO.
Naast de TVL zijn er andere steunmaatregelen die ook voor de agrarische sector interessant zijn. Zo is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 3.0) per 16 november opengesteld en kan deze tot 13 december 2020 aangevraagd worden voor ondernemers die medewerkers in dienst hebben.
Bij het tweede steunpakket van de NOW was de vormgeving al zodanig aangepast dat ook seizoensectoren, zoals de land- en tuinbouw, hier beter gebruik van kunnen maken. NOW 3.0 is per 1 oktober met drie tijdvakken van drie maanden verlengd en zal daarmee lopen tot 1 juli 2021. In het eerste tijdvak (Q4) komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20 procent in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30 procent.
Aanvragen voor NOW 3.0 (1e tijdvak) kunnen gedaan worden vanaf 16 november tot 13 december (streefdata), met terugwerkende kracht tot 1 oktober. Alle informatie omtrent de NOW 3.0-regeling is terug te vinden op de site van de RVO.
Deze regeling biedt zelfstandig ondernemers en zzp’ers de mogelijkheid om voor een periode van 3 maanden een aanvullend inkomen te krijgen tot bijstandsniveau. Ook zelfstandige boeren en tuinders kunnen, indien nodig en bij het voldoen aan de voorwaarden, gebruik maken van deze regeling. Net als bij Tozo 1 en 2 is de tegemoetkoming een gift in plaats van een lening. Zelfstandige ondernemers en zzp’ers moeten hiervoor een aanvraag doen bij hun eigen gemeente.
De regeling bestaat uit 2 voorzieningen:
DLV Advies kan u adviseren bij de aanvraag van de TVL, NOW en Tozo. Heeft u hulp nodig of wilt u weten welke regeling(en) bij uw bedrijfsvoering past, neem contact op met onze adviseurs.
Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...
Lees verder