ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderAls je ergens geen verstand van hebt, kun je beter iemand inhuren die dat wel heeft. Dat vindt akkerbouwer Huibert van der Meer. “Ik heb geen verstand van zonnepanelen. Een goeie verkoper kan me dan van alles wijsmaken. Dan heb ik liever iemand ertussen zitten die me niet in het ootje neemt”, verklaart hij. De Zeeuw heeft daarom gekozen voor totaalbegeleiding bij de aanschaf van zijn zonnepaneleninstallatie.
In het Zeeuws-Vlaamse Terhole teelt Huibert pootaardappelen, wortelen, uien en granen. De mechanische koeling in de bewaarschuur vreet jaarlijks zo’n 165.000 kWh aan stroom. In het zonovergoten Zeeland kon hij die energierekening drukken met zonnepanelen, was het idee. “Maar ik heb niet overal verstand van. En omdat DLV Advies bij ons ook de bouw van de bewaarschuren had begeleid, heb ik daar bij de aanschaf van de zonnepanelen ook weer voor gekozen”, vertelt hij.
Samen met Anneke van Uden, projectleider energie bij DLV Advies, is eerst uitgerekend hoe groot de installatie zou moeten zijn. Vervolgens is de SDE-subsidie aangevraagd. Toen de toekenning binnen was, is de aanbesteding gedaan bij een aantal verschillende leveranciers volgens een vast programma van eisen. “Dat is mooi, want dan kun je tenminste appels met appels vergelijken”, zegt hij. Na de eerste ronde bleven er twee partijen over. Huibert: “Uiteindelijk zijn we wel met de duurste partij in zee gegaan, omdat zij betere garanties boden op de installatie. En het is een bedrijf hier uit de streek. Dat betaalt zich ook terug. Als er iets is, zijn ze er snel bij. We hebben hier een keer stormschade gehad waarbij een paneel was gesneuveld. Binnen twee uur lag er een nieuwe op.”
De installatie met 766 panelen vergde een investering van circa 150.000 euro. Het systeem is vorig jaar mei opgeleverd. Anneke heeft het systeem ook aangemeld bij RVO. “Zodat de subsidie kon gaan lopen”, vertelt Anneke van Uden. “We monitoren de uitbetaling daarvan, zodat er geen bedragen over het hoofd worden gezien.”
De zonne-installatie draait nu bijna een jaar naar volle tevredenheid van de akkerbouwer. “We kunnen bijna ons hele jaarverbruik zelf opwekken”, geeft hij aan. Wat hij overdag niet gebruikt, levert hij terug aan het net. “Daar waren we op tijd mee; het net zat nog niet vol.” ‘s Nachts moet de koeling ook draaien; dan neemt hij weer energie af. Huibert laat DLV Advies ook nu nog jaarlijks controleren of hij nog goed zit bij z’n huidige afnemer, of dat hij beter over kan stappen naar een ander energiebedrijf. “Ik word volledig ontzorgd. Dat is het voornaamste voordeel van deze begeleiding”, geeft hij aan. “Tuurlijk, zij dienen daar ook een rekening voor in. Maar als het goed is, verdient die begeleiding zichzelf terug.”
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u advies over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op met Anneke van Uden. Zij helpt graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.