Een energiecontract afsluiten? Onderhandelen loont!

Publicatiedatum: 25 oktober 2023

Voor bedrijven die zelf fruit koelen, is de elektriciteitsrekening een belangrijke kostenpost. De manier waarop je energie inkoopt en eventueel teruglevert aan het net bepaalt mede de hoogte van de energierekening. Welke invloed heb je daar als ondernemer op? Kees van Ham projectleider Energie bij DLV Advies legt het uit.

Goed inzicht in je energiekosten begint bij inzicht in je energierekening. Zakelijke grootgebruikers krijgen rekeningen van meerdere leveranciers: de energieleverancier, de netbeheerder en het bedrijf dat de meetdiensten verzorgt. Niet op elke rekening heb je invloed. Zo wordt de netbeheerder toegewezen op basis van de locatie van je bedrijf. De hoogte van het tarief is afhankelijk van de grootte van de aansluiting. Bij zakelijke grootverbruikers is dit groter dan 3x80 ampère. Fruitbedrijven met eigen koeling hebben veelal een aansluiting van 160 kVA of groter. Netbeheerders stellen hun tarieven jaarlijks vast en worden daarbij gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De tarieven zijn niet onderhandelbaar, je hebt er dus geen invloed op.

Zakelijke grootverbruikers zijn verplicht zelf meetdiensten af te nemen; ze zijn dus zelf verantwoordelijk voor de meetinrichting. "Tussen de verschillende meetdiensten zit niet heel veel prijsverschil. Vroeger huurden bedrijven de meetinrichting meestal, tegenwoordig zie je vaker koop”, vertelt Van Ham. Bedrijven moeten de meetinrichting eens in de vijf jaar laten ijken.

Leveringskosten kunnen het verschil maken

Waar bedrijven verschil in kunnen maken, zijn de leveringskosten. Deze zijn onderhandelbaar. De Ieveringskosten bestaan uit verbruikskosten en vaste kosten. "Let hierbij goed op. Want soms bieden leveranciers een laag tarief, maar zijn de vaste kosten heel hoog. Dan kunnen je totale kosten alsnog hoog zijn. Dit hangt ook af van je energieverbruik. Bij een laag energieverbruik is € 100 vaste kosten per maand veel, maar bij een hoog verbruik is dit veel minder van invloed", aldus Van Ham.

Inkopen op de beurs

Bij de inkoop van stroom heb je als ondernemer drie opties: inkoop voor een vast of variabel tarief of een dynamisch contract. De laatste is op dit moment financieel het meest interessant voor fruitteeltondernemers. Bij een dynamisch energiecontract koop je stroom in tegen de dag- of uurprijs, waarbij de prijs één dag van tevoren bekend is. De inkoop gebeurt via een energieleverancier op de beurs (EPEX).

Dynamisch stroom inkopen doen ondernemers het beste in combinatie met een slimme meter die het uurverbruik registreert. Op basis van het afnamepatroon kan je dan een energiebedrijf selecteren dat in deze uren het voordeligst energie kan leveren. Ook kun je het verbruik proberen te sturen op basis van de uurtarieven. "De mogelijkheden hierin zijn voor fruitteeltondernemers misschien beperkt, maar je zou bijvoorbeeld langer kunnen inkoelen op momenten dat de stroom het goedkoopst is. Op momenten dat de stroom het duurst is, zou je het verbruik kunnen proberen te beperken", legt Van Ham uit.

Ondernemers kunnen zelf hun stroom op de dynamische markt inkopen, maar dit vraagt relatief veel tijd en inzicht. ”Je moet er wel interesse in hebben en.er veel mee bezig zijn. Veel ondernemers besteden dit daarom uit aan een externe partij zoals DLV Advies. Wij zoeken de beste match tussen bedrijven en energieleveranciers“, legt Van Ham uit.

Vergeleken met de dynamische markt betalen ondernemers op dit moment voor een vast contract ongeveer het dubbele tarief. Een variabel contract noemt Van Ham de minst goede keuze; hierop hebben energieleveranciers namelijk het grootste verdienmodel.

Terugleveren aan het net

Veel fruitteeltondernemers die zelf koelen, hebben het dak van de koeling de afgelopen jaren voorzien van zonnepanelen. De stroom die ze zelf niet verbruiken, leveren ze terug aan het net. Kleinzakelijke gebruikers en particulieren mogen de opgewekte stroom en het netverbruik salderen. Dat betekent dat de verbruikte stroom tegen de opgewekte stroom wordt weggestreept. De netvergoeding voor de opgewekte stroom is gelijk aan de inkoopprijs, zolang de vraag groter is dan de teruglevering. Dat is ook het voordeligst voor de ondernemer. Voor de opgewekte stroom boven het eigen verbruik krijgen ondernemers een vergoeding. Over de hoogte van deze vergoeding valt te onderhandelen. "Dit moet je zeker proberen, maar veel ruimte geeft een energiebedrijf je vaak niet", weet Van Ham. Overigens wordt de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 afgebouwd en ontvangen ondernemers een lagere vergoeding voor de energie die ze terugleveren.

Dit artikel is overgenomen uit Fruitteelt - oktober 2023

Meer weten

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van energiecontracten voor uw bedrijf? Onze adviseurs helpen u graag verder. Neem contact op met een van onze adviseurs of vul het onderstaande formulier in.

* verplichte velden

ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld

Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...

Lees verder

Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst

De energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden