Einde salderingsregeling per 2027: impact nu al merkbaar

Publicatiedatum: 22 januari 2025

“Probeer zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden voor energie”

Vanaf 2027 komt er een einde aan de salderingsregeling voor elektriciteit. De impact van dit besluit is nu al merkbaar, merkt Wouter Lampert, projectleider Energie bij DLV Advies. “Energieleveranciers anticiperen hierop waardoor de kosten voor teruglevering aanzienlijk stijgen.” Hij raadt kleinzakelijke agrarische ondernemers met zonnepanelen aan om hun energiecontract en -verbruik kritisch te evalueren. “Probeer bovendien zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden qua energie.”

Wouter Lampert weet waar hij over praat. Als projectleider Duurzame Energie bij DLV Advies is hij gepokt en gemazeld in deze materie. Op dit moment mogen eigenaren van zonnepanelen die zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het stroomnet dit wegstrepen tegen hun eigen verbruik, legt hij uit. Per 1 januari 2027 wordt deze regeling afgeschaft. Wie dan stroom teruglevert, krijgt van de energieleverancier slechts een (kleine) terugleververgoeding. Tot 2030 moet dat minimaal 50% zijn van het kale elektriciteitstarief, dus zonder belastingen. Zelf energie opwekken met zonnepanelen blijft relatief goedkoop. Dit is ook een reden waarom terugleveren steeds minder oplevert nu het aanbod van zonnestroom toeneemt.

‘Toon is al gezet met hogere terugleverkosten’

De afschaffing van het salderen sijpelt nu al door in nieuwe energiecontracten, merkt Wouter op. “Vorig jaar werd de toon al gezet met hogere terugleverkosten. We zien nu dat de verschillen tussen contracten voor de grootste kleinzakelijke aansluiting van eind vorig jaar en begin dit jaar kunnen oplopen tot € 10.000. Dit geldt bij een jaarverbruik van circa 100.000 kWh, wat overeenkomt met een relatief groot melkveebedrijf of een gemiddeld varkensbedrijf”, legt hij uit.

Daarnaast zijn er steeds meer energieleveranciers die bij nieuwe contracten niet langer op jaarbasis salderen maar op maandbasis.”Dit betekent dat de extra opwek in de zomer niet kan worden weggestreept tegen het eigen verbruik in de winter”, geeft Wouter aan.

Eigen stroom zelf gebruiken

Waar de mogelijkheid om te salderen verdwijnt, wordt het belangrijk om de zelfgeproduceerde stroom op het eigen bedrijf te houden en daar te gebruiken. “Je moet eigenlijk proberen om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden voor stroom”, adviseert Wouter. “Hoe meer je ‘off the grid’ gaat, hoe minder afhankelijk je wordt van de regels van de overheid, die telkens weer veranderen.”

Wat kun je doen om je eigen stroom zo veel mogelijk zelf te benutten? Wouter: “Denk bijvoorbeeld aan een elektrische boiler, een warmtepomp of een accu. Het zijn niet direct investeringen met een spectaculair verdienmodel, maar ze helpen wel om minder afhankelijk te worden van de energiemaatschappijen en de overheid. Dus heb je meer zekerheid.”

“Probeer de juiste momenten te kiezen om elektrische apparaten zoals een zonneboiler of een warmtepomp in te schakelen”, zegt Wouter. “Ook een voorkoeler voor de melktank kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.” Het meest ideale blijft natuurlijk om de stroom direct te verbruiken op het moment dat je deze opwekt, zodat je later geen stroom meer hoeft af te nemen van het netwerk.

Subsidieregelingen en potjes

Voor dergelijke investeringen bestaan nog steeds diverse subsidieregelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) of de ISDE subsidie. Bij de Investeringssubsidie duurzame energie kun je als bedrijf bijvoorbeeld financiële steun krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. “Ook gemeentes en provincies hebben nog wel eens potjes beschikbaar”,zegt Wouter.

Meekijken naar maatwerkoplossingen

“Wij kunnen er helaas niets aan doen dat de salderingsregeling stopt, maar als DLV Advies kunnen we wel meekijken naar maatwerkoplossingen”, benadrukt Wouter. “Kijken wat slim is om te doen, op basis van je energiecontact en je verbruik en vervolgens gaan puzzelen.” Zo’n energiemanagementgesprek betaalt zich doorgaans vrij makkelijk terug, is de ervaring van de adviseur.

Meer weten

Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact met ons op of vul het onderstaande formulier in.

 

 

 

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden