Energie steken in energie loont

Publicatiedatum: 19 augustus 2016

Inzicht in het energieverbruik kan verrassende resultaten opleveren. Dat merkten Mark en Mariëlle van Dijk op hun kernfokbedrijf in Odiliapeel. Na het installeren van kilowattuurmeters bleek dat hun energieverbruik te hoog was. Door scherp inkopen en energiebesparende maatregelen kunnen ze nu fors besparen. 

Op het bedrijf van Van Dijk worden 1100 Topics zuivere N-lijn zeugen en 250 dragende gelten gehouden. Er zijn 5000 opfokplaatsen en 5500 biggenplaatsen. Ze hadden het gevoel dat ze te hoog zaten met hun energieverbruik, maar wilden dit zeker weten. Daarom plaatsten ze de bij de bouw van een nieuwe stal vijf jaar geleden in alle stallen kilowattuurmeters. Het personeel noteert elke maand de meterstanden. Van Dijk: “Als je het meet is het niet alleen een gevoel dat je hebt, maar kun je het onderbouwen met cijfers. Als je niks meet betaal je gewoon elk jaar de rekening en heb je niets in de gaten.”

Energie besparen met onderhoud 

Het gevoel van Van Dijk bleek te kloppen. Bepaalde stallen zaten qua energieverbruik weliswaar onder de norm, maar er waren ook stallen die ver boven de norm van verbruik per dier zaten. “Het gaat me niet om het bijhouden van de cijfers. Als je weet dat je te hoog zit moet je er ook iets mee gaan doen.”

Daarom lieten ze een EnergieScan uitvoeren door Jan Pijnenburg, specialist op het gebied van energiebesparing bij DLV Advies. Pijnenburg: “Een energiescan geeft allereerst inzicht in het energieverbruik, uitgesplitst in stroom- en gasverbruik per bedrijfsonderdeel en het privéverbruik. Dit vormt de basis voor de vervolgstap, maatregelen voor het daadwerkelijk besparen van energie.” De energiescan is binnen ieder agrarisch bedrijfstype toepasbaar. Pijnenburg bezocht het bedrijf van Van Dijk en analyseerde per stal waar energie bespaard kon worden. Hij ontdekte dat er vooral veel winst te halen was met de ventilatie-instellingen. Vanwege vrees voor windinvloed werd gewerkt met hoge onderdrukken in de stallen. Dit leidde tot een hoog verbruik van de ventilatoren terwijl de smoorkleppen grotendeels dicht stonden. Slimme oplossingen voor de windinvloed zijn vele malen goedkoper dan het werken met hoge onderdrukken.

Daarnaast was er nog veel winst te halen in het onderhoud van het ventilatiesysteem en de luchtwassers. Pijnenburg: “Gemiddeld is het verbruik van het ventilatiesysteem ongeveer de helft van het totale energieverbruik op een varkensbedrijf. Het loont dus al snel om hier goed naar te kijken. Bij Van Dijk konden de inlaten en kokers van het systeem beter onderhouden worden.” 

Lees hier in het complete verhaal welke maatregelen Mark en Mariëlle daarna getroffen hebben om zeker 10% te besparen op hun energierekening. 

Neem voor meer informatie over energiebesparing en de EnergieScan contact op met Jan Pijnenburg via j.pijnenburg@dlvadvies.nl of 06 26 54 87 88

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden