Hagen en houtwallen: terug van weggeweest

Publicatiedatum: 16 januari 2024

Het boerenerf en -land zo inrichten dat de biodiversiteit bevordert wordt het oude cultuurlandschapskenmerken terug worden gebracht. En waar mogelijk die nieuwe elementen laten aansluiten bij het nieuwe GLB en de eco-regelingen. Dat is het doel van het project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’.

Projectleider Sytze Waltje vertelt: “Beplanting en inrichting van boerenerven hadden vroeger een functie; hagen werden ingezet om vee binnen de weide te houden of om boomgaarden te beschermen. Poelen in de weide dienden als drinkplaatsen voor vee. Ook als perceelafscheiding werden hagen of singels aangeplant.” Veel van deze cultuurlandschapselementen zijn in de loop van de tijd hun noodzaak verloren en zijn daarmee ook verloren gegaan. In dit project elementen als houtwallen, singels, poelen, hagen en fruitbomen teruggebracht op het erf en op het land.

Niet noodzakelijk, wel nuttig

En ondanks dat hagen en andere cultuurlandschapselementen niet meer noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld perceelsafscheiding, nuttig zijn ze nog steeds: “Bij veestallen is er vaak geen beplanting, toch zou het tegengaan van vliegen door het planten van bijvoorbeeld walnoten kunnen helpen. Ook zorgt beplanting in het land voor schaduw en verkoeling bij het vee”, aldus Sytze.

Bijkomend voordeel voor de deelnemers aan het project is dat veel van deze maatregelen ook punten opleveren binnen de eco-regeling van het nieuwe GLB. Ook past het prima binnen biodiversiteit bevorderende maatregelen binnen productielabels als PlanetProof.

Eerste plannen uitgevoerd

Inmiddels zijn de eerste plannen uitgevoerd. De deelnemers zijn enthousiast. Sytze vertelt: “In de landbouw is een transitie naar een meer natuurinclusieve landbouw gaande. Dat zie je onder andere terug in het GLB en voorwaarden voor deelname aan keurmerken. Veel boeren willen daar wel een bijdrage aan doen, maar vragen zich af hoe, en in hoeverre dat ook rendabel te maken is. Door dit project hebben ze de mogelijkheid om hier kosteloos stappen in te zetten, ze komen vaak makkelijker in een hogere trede bij de eco-regeling van het GLB, én ze krijgen natuurlijk ook gewoon een mooier erf. Daar zijn ze erg blij mee.” Hagen om weides, verlengen van singels, aanleggen van poelen en houtwallen. Het is een kleine greep uit de zaken die gerealiseerd zijn.

Vervolg aanleg

In 2024 zal verder gegaan worden met het realiseren van de gemaakte landschapsplannen bij de deelnemers. Er is nog beperkt ruimte voor deelnemers. Meer informatie over het project leest u hier.

 

Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Drenthe en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

 

 

Herstel van cultuurlandschappen in Drenthe

Het project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’ heeft een belangrijke stap gezet in het herstel van de biodiversiteit en het behoud van Drentse...

Lees verder

De toekomst van de bodem: lessen uit het project Regeneratieve Landbouw

In het kader van het project 'Proeftuinen Regeneratieve Landbouw Noord-Holland' hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan innovatieve landbouwpraktijken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden