Innoveren in een geopolitieke wereld

Publicatiedatum: 16 februari 2022

Terwijl Poetin en Xi Jinping afspraken maken over hoe ze samen het graan, aardgas en de kunstmest over de wereld verdelen, hangt bij ons de derogatie aan een zijden draadje. "Onze afhankelijkheid wordt pijnlijk duidelijk, met recordprijzen voor die producten. Zo heeft China meer dan 50% van de wereldvoorraad aan graan opgeslagen en heeft Rusland meer dan 60% van de wereldwijde productiecapaciteit van ammoniumnitraat. Dit terwijl de grootste Europese producent van kunstmest zijn productie tempert door onderhoud en hoge gasprijzen. Hoge gasprijzen door de leveringsstop van Rusland", aldus Harm Wientjes, Projectaccountmanager bij DLV Advies in zijn blog in boerderij.nl 

Dan denk ik aan de uitspraak van Hans Huijbers: boeren hebben een oplossing. Nou daar gaan we: regel de kunstmestvervanging op nationaal niveau en geef een akkoord op de derogatie. Geef SDE uit aan de productie van herwinbare energie op het boerenerf en zeker die uit mestvergisting. Stimuleer en investeer in innovatie om in plaats van emissies van methaan en ammoniak over te gaan op het produceren van energie en waardevolle mineralenconcentraten. Investeer in netwerkcapaciteit en versnel op doelvoorschriften zodat de boer met management de milieubelasting kan reduceren.

Ik weet van de mensen bij LNV dat ze hier hard aan werken. Maar laten we ons vooral niet te veel beperken door mogelijke risico’s en inzetten op de voordelen die het biedt voor boer én milieu. En wat werkt besluitvorming in Europees verband tergend traag. We maken het Vlad en Xi toch ook wel heel makkelijk.

Kennis en kunde Nederlandse boer

Je zou toch zeggen dat dat goed moet komen met het inzetten van de kennis en kunde van de Nederlandse boer! We hebben in Nederland helaas wel te maken met partijen die het liefst helemaal willen stoppen met de veehouderij, geen chemische producten meer gebruiken op het land en groene energie uit mest blokkeren. 

Mest het bruine goud

Maar laten we ons vooral niet afleiden door een hard roepende, maar in wezen hele kleine minderheid. Boeren hebben namelijk een oplossing en kunnen met het beter benutten van de mineralen nog beter voedsel, landschappelijk schoon en tegelijkertijd energie produceren. De markt overstijgt de vergoedingen aan SDE++ al ruimschoots. De prijs van een kuub groengas inclusief HBE is nu circa € 1. HBE’s zijn certificaten voor het vergroenen van fossiele brandstoffen in de transportsector. Dus ook daar gaan we de oplossing leveren. Ik kan alleen maar concluderen dat we blij moeten zijn met boeren met een oplossing. Wordt mest na 40 jaar toch weer het bruine goud!

Strijden voor derogatie

Goed dat minister Staghouwer aangeeft te willen strijden voor de derogatie. Voor mij als Brabander is hij een totaal onbekende, maar afgaand op zijn reputatie is hij vasthoudend en doortastend. Eigenschappen die ons op deze dossiers van pas gaan komen. Misschien dat hij bovenstaande opsomming ook even noteert en dit deelt met zijn collega’s in de coalitie. Innoveren en in oplossingen denken!

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Boerderij.nl 

Nieuwe directie DLV Advies

DLV Advies gaat het naderende nieuwe jaar goed van start met de benoeming van Marieke Louwes - de Weerd als Commercieel Directeur en Adriaan Dubbeldam...

Lees verder

Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024

Vanaf 6 november 2024 kunnen landbouwers in Flevoland, Overijssel en Zeeland subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan de modernisering...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden