Interesse in een laadpaal? SPRILA-subsidie is nu open

Publicatiedatum: 10 oktober 2024

Voor agrarische ondernemers met een nevenactiviteit zoals een horecagelegenheid of een Bed & Breakfast (B&B) kan het plaatsen van een laadpaal voor gasten een slimme en duurzame investering zijn. Steeds meer mensen rijden elektrisch en verwachten een goede laadinfrastructuur op locaties waar zij overnachten of eten. “De SPRILA-subsidie (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur)  biedt ondernemers een kans om de overstap naar elektrisch vervoer te ondersteunen door een deel van de advies- en aanschafkosten te subsidiëren. We zien dat ook steeds meer agrarische ondernemers hier interesse in tonen,” geeft Erik de Jonge projectleider Energie bij DLV Advies.

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig uitstootvrij vervoer te realiseren. Dit betekent dat veel voertuigen in de toekomst elektrisch zullen zijn. Om deze overstap te versnellen is een goed ontwikkeld laadnetwerk essentieel. De SPRILA-subsidie is speciaal opgezet om ondernemers te helpen met het aanleggen van een laadinfrastructuur. Hiermee dragen zij niet alleen bij aan een schonere toekomst, maar kunnen ze ook tegemoetkomen aan de toenemende vraag van gasten naar laadmogelijkheden. Naast de SPRILA-subsidie is er ook de SPULA-regeling (Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer) die specifiek gericht is op laadpalen voor zware elektrische voertuigen.

Denk vooruit bij aanschaf

Overweegt u een laadpaal aan te schaffen? Controleer dan als eerste of uw huidige netaansluiting voldoende capaciteit heeft om de laadpalen te ondersteunen. ”Er is een verschil tussen kleinverbruik- en grootverbruikaansluitingen. Afhankelijk van het aantal voertuigen en de gewenste laadsnelheid moet u wellicht een grotere aansluiting aanvragen bij uw netbeheerder,” aldus Erik. “Denk daarbij vooruit. Als u in de toekomst verwacht dat meer gasten gebruik willen maken van laadmogelijkheden of als u de laadpalen wilt openstellen voor andere elektrische rijders tegen betaling, is het slim om alvast te investeren in een infrastructuur die uitbreiding mogelijk maakt.” Afhankelijk van de hoogte van het subsidiebedrag dient de aanvraag vóór of náde investering ingediend te worden. De grens ligt bij een subsidiebedrag van € 25.000.

Subsidie voor aanschaf en advies

Naast de subsidie voor de daadwerkelijke aanschaf en aanleg (SPRILA Aanschaf) van laadpalen is er ook subsidie beschikbaar voor advies (SPRILA Advies), zodat ondernemers precies weten wat ze nodig hebben en welke netaansluiting passend is. Voor de aanschaf is de subsidie  per aanvrager maximaal € 350.000 per kalenderjaar, dit is voor een laadinfrastructuur zonder stationaire batterij. Voor advies krijgt u 50% van de kosten vergoed met een maximum van € 3.500 per laadlocatie en maximaal € 10.000 per aanvrager per jaar. De subsidie is open van 24 september t/m 31 december 2024.
Lees hier meer over de subsidie

Hulp bij het subsidieproces

Heeft u vragen over de SPRILA-subsidie of wilt u advies over het plaatsen van laadpalen bij uw bedrijf?  Wij helpen u graag verder. Neem contact op met en van onze adviseurs of laat hieronder uw gegevens achter. 


* verplichte velden

 

 

Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing

De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen...

Lees verder

Te weinig stroom: Wat nu?

Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden