Melkveehouders moeten fosfaatreductieplan volgen

Publicatiedatum: 31 oktober 2017

Op 4 mei werd voor ruim 50 melkveehouders het fosfaatreductieplan buiten werking gesteld. De reden hiervoor was dat de rechter oordeelde dat deze veehouders onevenredig zwaar werden getroffen omdat ze voor 2 juli 2015 onomkeerbare financiële verplichtingen waren aangegaan. De Staat ging hiertegen in hoger beroep. Op dinsdag 31 oktober is de Staat in het hoger beroep in het gelijk gesteld, wat betekend dat de ruim 50 melkveehouders zich toch aan de fosfaatreductie dienen te houden. 

Uitspraak

Het Gerechtshof Den Haag is van oordeel dat de fosfaatreductieregeling voorzienbaar is geweest. Na de afschaffing van het melkquotum was te verwachten dat de groei van de melkveestapel zou kunnen leiden tot het nemen van andere maatregelen om de mestproductie te beperken. O.a. vanwege het feit dat ongeremde groei problemen zou opleveren met de voorwaarden van derogatie vanwege het overschrijden van het fosfaatplafond. 

Biologisch

Naast de veehouders die onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan zijn ook de biologische veehouders niet in het gelijk gesteld. Hierbij is het hof van mening dat ook de mest van biologische bedrijven bijdraagt aan het nationale mestplafond. In dit plafond wordt geen onderscheid gemaakt naar de aard en herkomst van de mest. Groei van biologische bedrijven heeft dan ook bijgedragen aan de overschrijding van het landelijke fosfaatplafond. Of biologische bedrijven toch een uitzonderingspositie verdienen, is volgens de rechter aan de politiek. 

Overige melkveehouders

Afgelopen zomer volgde nogmaals een gang naar de rechter. Dit keer door ruim 400 melkveehouders die meenden in een vergelijkbare situatie te zitten als de 52 melkveehouders. Ook voor deze groep veehouders werd het fosfaatreductieplan buiten werking gesteld, en ook tegen deze uitspraak is de Staat in hoger beroep gegaan. Wanneer deze uitspraak volgt is nog niet bekend. Verwachting is dat ook dit hoger beroep gewonnen wordt door de Staat met als gevolg dat voor alle melkveehouders in Nederland het fosfaatreductieplan van kracht blijft, inclusief de bedrijven die de lichte toets hebben aangevraagd.

Fosfaatrechten

Nu er meer bekend is over het verdere verloop van het fosfaatreductieplan wordt het ook tijd om uw eigen situatie in beeld te brengen. Per 1 januari 2018 treedt naar verwachting het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in werking. Het doel hiervan is om de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond te laten komen en ook te houden. 

Het is belangrijk om op tijd inzicht te hebben in uw eigen (financiële) situatie. U berekent met de Fosfaatrechtenplanner hoeveel rechten u naar verwachting krijgt toegewezen. Daarnaast brengt de planner in beeld hoeveel rechten u nodig hebt met de verwachte veestapel en melkproductie in 2018. 

Korting en hogere melkproductie heeft gevolgen

Het aantal fosfaatrechten wordt vastgesteld op het aantal stuks melkvee en jongvee op 2 juli 2015 (diercategorie 100, 101, 102). Daarnaast is ook de melkproductie van 2015 van belang voor de bepaling van de hoogte van de fosfaatproductie van de melkkoeien in 2015. Ook voor bedrijven die niet gegroeid zijn in aantal koeien ten opzichte van 2 juli 2015 is het belangrijk om de Fosfaatrechtenplanner van DLV Advies in te zetten. Door een korting vanwege het niet-grondgebonden karakter van het bedrijf (maximaal 8,3%) kan het toch zomaar zijn dat u minder dieren mag houden binnen het aantal fosfaatrechten wat u toegewezen krijgt. Naast het aantal melkkoeien is ook de melkproductie per koe en het aantal stuks jongvee bepalend voor het benodigde aantal fosfaatrechten.

Download de Fosfaatrechtenplanner van DLV Advies of neem contact op met uw adviseur om samen de (financiële) gevolgen voor uw bedrijf in beeld te brengen. 

Doorboeren op een andere locatie

Wat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....

Lees verder

Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers

"De effecten van de Lbv en Lbv+ beginnen nu merkbaar te worden. Ze leiden tot een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Tot op heden...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden