Nieuwe SDE-regeling geeft nieuwe kansen

Publicatiedatum: 14 juni 2019

De regeling voor SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) gaat veranderen. Joan van den Heuvel, Specialist Duurzame Investeringen bij DLV Advies, verwacht dat dit een verschuiving teweeg gaat brengen.

Nieuwe technieken voor minder CO2

"Van de nieuwe regeling (SDE++) is op dit moment alleen op hoofdlijnen iets bekend", zegt van den Heuvel. "Of het voor- of nadelig is, is even afwachten. De regeling zit alleen nu nog zo in elkaar dat je subsidie krijgt voor het opwekken van energie zonder CO2-emissie. Vanaf volgend jaar is de subsidie gericht op het vermijden beperken van CO2-uitstoot. Dat betekent dat er ruimte komt voor nieuwe technieken."

De exacte ins en outs worden waarschijnlijk in het najaar bekend gemaakt. Welke technieken in aanmerking komen voor subsidie is nog niet bekend. "Duidelijk is wel dat alles wordt teruggerekend naar CO2-reductie. Er wordt berekend hoeveel CO2-uitstoot van fossiele brandstof wordt voorkomen. Dat is voor bijvoorbeeld wind- of zonne-energie goed te doen", zegt Van den Heuvel.

Warmtepomp en energieopslag

Het afgelopen jaar ging 60 tot 70 procent van de SDE-subsidie naar zonneprojecten. Van den Heuvel verwacht dat er iets gaat verschuiven. "Er komt meer concurrentie tussen de verschillende technieken. Er komen simpelweg meer technieken in aanmerking voor subsidie." Nieuwe technieken zijn bijvoorbeeld warmtepompen, energieopslag, aquathermie en WKO in de glastuinbouw. "Eigenlijk alles waarmee CO2-uitstoot kan worden gereduceerd."

Meer concurrentie

Juist door het toenemen van de concurrentie adviseert Van den Heuvel ondernemers niet te wachten. "Ik adviseer onze klanten om dit najaar een aanvraag in te dienen onder de oude regeling. Het verleden heeft ook uitgewezen dat de SDE-regeling steeds verder is afgebouwd. Wachten heeft in zijn algemeenheid nooit geloond."

SDE++-regeling

Het is de vraag of zonne-energie in de toekomst net zo'n vlucht blijft nemen als de laatste jaren. Dat heeft met twee factoren te maken. Enerzijds wordt de salderingsregeling aangepast en anderzijds wordt de subsidieregeling SDE+ gewijzigd. De aanpassing van de SDE-regeling leidt ertoe dat voortaan wordt gekeken naar de mate waarin CO2-emissie wordt vermeden. Dit betekent dat meer technieken in aanmerking komen voor subsidie en dat de concurrentie tussen deze technieken zal toenemen.

De salderingsregeling voor zonnepanelen geldt alleen als deze panelen zonder SDE-subsidie zijn aangelegd. De salderingsregeling wordt in haar huidige vorm verlengd wordt tot 2023. Vanaf dat jaar wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Bij de afbouw van de salderingsregeling na 2023 kan de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100% worden verrekenen met de aangekochte elektriciteit. De betaling voor teruggeleverde zonnestroom wordt dan opgesplitst in een vergoeding door het energiebedrijf en een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. Die laatste vergoeding zal langzaam afnemen waardoor vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneeleigenaren.

Dit artikel is in aangepaste vorm verschenen in Nieuwe Oogst.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden