250 miljoen euro extra nodig voor Srv

Publicatiedatum: 20-01-2020

Minister Carola Schouten (LNV) zoekt naar mogelijkheden voor meer budget voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), nu de beschikbare 180 miljoen euro ruim wordt overtekend. Ruim vijfhonderd bedrijven schreven zich tussen 25 november en 15 januari in voor de Srv.

Het ministerie hield rekening met driehonderd aanvragen en een compensatie van 600.000 euro per bedrijf. Marco Hol van  DLV Advies diende zeventig aanvragen in. Gezien de bedragen die daarmee waren gemoeid, noemt Hol het dubbele eerder reëel. Niet alle aanvragen zullen worden goedgekeurd en er zullen ondernemers zijn die toch geen gebruik maken van een eventuele beschikking. Maar de verwachting is dat er toch wel zo’n vierhonderd zullen overblijven. Wil de minister die aanvragen allemaal honoreren zoals ze aangaf in het tv-programma Jinek, dan is nog zeker minimaal 250 miljoen euro extra nodig.

Politieke druk groot

De politieke druk op Schouten om dat te doen is groot. Het kabinet rekent erop dat de uitkoop ook helpt  om klimaatdoelen te halen en stikstofproblemen op te lossen. Bedrijven die hoog scoren op geur zitten niet altijd hoog met hun ammoniakemissie, maar de saneringsregeling ligt er. Het is voor het ministerie verleidelijk om nu door te pakken. Het optuigen van een nieuwe regeling kost al gauw anderhalf jaar. De regeling voorziet in een behoefte, beamen verschillende partijen in de sector. Zij benadrukken echter wel dat we een vitale sector moeten overhouden. De stikstofcrisis zorgt ook voor druk bij varkenshouders. Stoppen er teveel bedrijven, dan gaat dit ook ten koste van de infrastructuur en het onderwijs.

Onduidelijkheid geurnorm luchtwasser

DLV Advies had er tot en met 15 januari 2020 haar handen vol aan om alle aanvragen op tijd de deur uit te krijgen. Een deel daarvan werd verstuurd met een toelichting, omdat de regeling niet voldoende helderheid gaf over bijvoorbeeld de aangepaste geurnorm voor luchtwassers. In concentratiegebied Oost trokken op het laatste moment een aantal ondernemers hun aanmelding in, omdat ze de vergoeding van 52 euro per varkensrecht toch te laag vonden. Mogelijk omdat die prijs niet marktconform is.

Wachttijd en wachtlijst

LNV gaat ervan uit dat met dertien weken alle aanmeldingen zijn doorgerekend en de beschikkingen zijn verstuurd.  Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, maar buiten het subsidieplafond vallen, komen op een wachtlijst.

Dit interview met Marco Hol is overgenomen met aanpassingen uit Nieuwe Oogst, zaterdag 18 januari 2020. 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie