Nieuwsarchief
Marieke Louwes - de Weerd: ‘Landbouw zit in mijn genen’
Met ingang van dit jaar heeft DLV Advies een nieuwe directie. Marieke Louwes - de Weerd is commercieel directeur van het agrarisch adviesbedrijf. Zij is geworteld in de landbouw en heeft samen met haar echtgenoot een melkgeitenbedrijf. “Daarom kan ik me goed inleven in de ondernemer aan de andere kant van de keukentafel.”
De daling van het aantal boeren en tuinders leidt onherroepelijk tot een stevige concurrentiestrijd tussen agrarisch adviesbureaus, zegt Marieke (38). Op 1 januari is zij begonnen als commercieel directeur van DLV Advies. “De overblijvende bedrijven worden groter en zullen meer een beroep doen op adviseurs. De vraag van ondernemers wordt complexer en integraler. Personeel van DLV Advies is met elkaar samen deskundig op alle aspecten van het agrarisch bedrijf. De boer kan bij ons voor elke vraag terecht. Dat is waar wij ons in onderscheiden. Neemt niet weg dat wij doorlopend bezig moeten zijn met de ontwikkeling van diensten die aansluiten op de vraag van morgen. Meer marktgerichtheid is een van mijn speerpunten.”
Boerendochter
Marieke is boerendochter, studeerde aan de HAS in Dronten en vervolgens aan de WUR in Wageningen. Na vijf jaar werkzaam te zijn bij CRV trad ze in dienst van DLV Advies als hoofd marketing en communicatie. En sinds een paar dagen is ze, na een jaar als interim, aan de slag als commercieel directeur.
Met haar echtgenoot heeft ze een melkgeitenbedrijf in het Drentse Ruinerwold. “De landbouw zit in mijn genen. Dat geldt trouwens voor veel DLV-medewerkers. Door die affiniteit met de sector spreken we de taal van onze klanten, begrijpen we waar ze tegenaan lopen. We kunnen ons goed inleven in de ondernemer aan de andere kant van de tafel. Dat geeft vertrouwen.”
Perspectief bieden aan de ondernemer en een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de agrarische sector in Nederland. Dat is volgens Marieke samengevat de missie van DLV Advies. “Daar zijn we met 150 mensen, werkzaam vanuit vier kantoren, elke dag mee bezig. Een groot deel van onze omzet komt uit de primaire agrarische sector. De vraag van ondernemers wordt steeds complexer. Aan ons de taak om specialisten op te leiden, zodat we aan de veranderende vraag uit de markt kunnen blijven voldoen.”
Voorbeeld van mestvergisting
Ze geeft een voorbeeld: een ondernemer overweegt te investeren in mestvergisting. “Dan heb je te maken met kosten en baten, vergunningverlening, mestboekhouding en levering van groen gas. De ondernemer overlegt met een van onze procesbegeleiders, die enkele specialisten aanstuurt. Ik kan me geen ondernemersvraag voorstellen waar wij geen antwoord op weten te vinden.”
DLV Advies werkt ook voor bedrijven in de agribusiness en voor overheden. Dat laatste past volgens Marieke binnen de missie om de landbouw perspectief te bieden in dit land. “Zo zijn we betrokken bij pilots op het terrein van doelsturing en emissiemanagement. Die pilots op veebedrijven leiden er hopelijk toe dat de vergunningverlening wordt vlotgetrokken. We denken mee met de ontwikkeling van meetapparatuur en het opstellen van protocollen voor het gebruik ervan. Als uit de metingen blijkt dat de milieudoelen niet worden gehaald, geven we advies aan de boer over te nemen maatregelen. Door de vergunningverlening van het slot te halen, dragen wij hopelijk bij aan het behoud van de veehouderij in Nederland.”
Klanttevredenheid is essentieel
Waar wil Marieke over vijf jaar op worden afgerekend? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Ik ben verantwoordelijk voor de marktkant van DLV Advies. We moeten omzet draaien. Klanttevredenheid is daarvoor essentieel. Een tevreden klant komt bij ons terug voor een volgende vraag, en vertelt een positief verhaal over ons aan zijn collega verderop. Daarom evalueren we ons werk doorlopend, om onze dienstverlening verder te verbeteren.”
Dit artikel is in aangepast vorm overgenomen van boerderij.nl