Nieuwsarchief
569 zonnepanelen op gemeentehuis
Op het dak van het gemeentehuis in Uden fonkelen sinds enkele weken bijna 600 zonnepanelen. Half juni zijn ze in gebruik genomen. Hiermee levert de gemeente een bijdrage aan haar duurzaamheidsambities, en neemt zo ook een voorbeeldfunctie aan richting inwoners en bedrijven wat betreft energieneutraliteit en uiteindelijk klimaatneutraliteit.
Het gebouw is het vijfde gemeentelijke pand dat op deze wijze is verduurzaamd. De zonnepanelen zullen jaarlijks 143.000 kWh stroom produceren. Dit komt overeen met het stroomgebruik van ongeveer 40 huishoudens. Voor het gemeentehuis een besparing van ruim 30%, het huidige jaarlijkse stroomverbruik is ca. 500.000 kWh.
Rol van DLV Advies
Gemeente Uden en DLV Advies ondertekenden eerder een overeenkomst voor het plaatsen van de 569 panelen. DLV Advies was bij het aanbestedingstraject als winnaar uit de bus gekomen. Joan van de Heuvel zag als projectleider toe dat het gemeentedak werd voorzien van de zonnepanelen. Joan: “Een mooi en uitdagend project om binnen mijn eigen gemeente aan mee te werken. Normaal begeleid ik agrariërs bij de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Dit keer mocht ik zelf de rol van hoofdaannemer innemen. Een uitdagende rol in verband met de verschillende facetten waar ik rekening mee moest houden. Omdat het gemeentehuis midden in het centrum gesitueerd is, was een nauwe communicatie met verdere betrokken partijen nodig. Zo konden we niet zomaar een kraan de markt oprijden wanneer het nodig was.”
Als projectleider was Joan eerste aanspreekpunt voor de gemeente en de installateur. Wethouder duurzaamheid, Matthie van Merwerode: “Na het sluiten van de inschrijving en de gunning van het project aan DLV Advies, hadden we er het volste vertrouwen in dat het project bij hen in goede handen was. Die verwachting is waar gemaakt, want de communicatie was helder, er was weinig tot geen overlast voor onze medewerkers en het project is op de afgesproken tijd opgeleverd. Prima werk.”
Joan: “Ik ben blij dat de gemeente tevreden is. Het was voor mij complexer dan bij een agrarisch bedrijf. Het dak van het gemeentehuis is gedeeltelijk plat en gedeeltelijk schuin. Ik heb veel moeten puzzelen om met het beschikbare dakoppervlak de gewenste maximale opbrengst te kunnen realiseren. De voorwaarde voor een maximale opbrengstgarantie wordt lang niet altijd bij een project gesteld. Vaak is de financiële investering de doorslaggevende factor om een project gegund te krijgen, maar in dit geval was dat de opbrengstgarantie. Samen met EnergiePlusDak hebben we door o.a. het gebruik van Solar Edge panelen deze doelstelling kunnen behalen. Solar Edge panelen kunnen afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar functioneren. Deopbrengst kan per paneel gemonitord worden.”
Klimaatneutraal Uden
Wethouder Matthie van Merwerode: “Met het plaatsen van deze panelen is een lang verwachte wens uitgekomen en zetten we opnieuw een stap in de verduurzaming van onze gebouwen. Naast deze investering werken wij hard om ons energieverbruik te reduceren. Zo hebben we LED-verlichting geïnstalleerd en andere kleine aanpassingen gedaan. In 2035 hopen we als gemeente energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in Uden wordt gebruikt, bestaat uit groene energie die ook in Uden wordt geproduceerd. Onze ultieme wens is om in 2050 klimaatneutraal te opereren.”
Bekijk in onderstaande video de timelapse video die gemaakt is van het plaatsen van de panelen.