Achterhoek kunstmestvrij

Publicatiedatum: 23-08-2017

De onlangs opgerichte Regiegroep Kunstmestvrije Achterhoek wil de invoer van kunstmest terugdringen, minder mest afvoeren en meer duurzame energie uit mest winnen. Als nutriënten zoals stikstof en fosfaat in het mestoverschot en in de waterzuivering hergebruikt kunnen worden, is er geen kunstmest meer nodig in de Achterhoek en Liemers, is de gedachte. 

Circulaire omgang van mest

Het initiatief krijgt steun van de provincie. In de Achterhoek is momenteel een overschot aan organische meststoffen; dat wordt geëxporteerd. Aan de andere kant wordt er kunstmest geïmporteerd. De Regiegroep Kunstmestvrije Achterhoek wil de invoer van kunstmest terugdringen, minder mest afvoeren en meer duurzame energie uit mest winnen. Deze circulaire manier van omgaan met mest is in het belang van de agrarische sector, maar ook in het belang van bodem-, water- en luchtkwaliteit. Bovendien bespaart het kosten en is het goed voor het imago van de landbouwsector. Recent hebben Provinciale Staten van Gelderland ingestemd met de eerste Agenda Vitaal Platteland, waardoor er nu groen licht is voor het Initiatief Kunstmestvrije Achterhoek. 
Vruchtbare Kringloop Achterhoek werkt hierin naast DLV Advies samen met onder andere LTO Noord, Wageningen UR, stichting kiEMT, Dofco, NVV/POV, De Marke, Regio Achterhoek, Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Biomassa. Gezamenlijk bereiden zij een Green Deal voor om op termijn een kunstmestvrije Achterhoek te realiseren. De daarvoor benodigde verwerkingsinstallaties zijn kapitaalintensief en investeren hierin is risicovol. De technieken in deze combinatie en op deze schaalgrootte zijn immers innovatief en nog experimenteel van aard.

Andere initiatieven 

Ook de ontwikkeling van Groen Fosfaat, een all-in-one fosfaatmeststof met dierlijke mest als basis, draagt bij aan minder kunstmest op bedrijven. Fosfaat moet nu aangevoerd worden om een deel van de fosfaatruimte op te vullen. Omdat de meststof van Groen Fosfaat wordt geproduceerd met fosfaat van organische oorsprong is het toegestaan deze meststof toe te dienen op derogatiebedrijven.
Groen Fosfaat werd twee jaar geleden door DLV Advies, MeMon en EcoEnergy ontwikkeld als alternatief voor kunstmestfosfaat. Het is een initiatief dat werd uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven